RUSI O "CURENJU" AMERIČKIH TAJNIH DOKUMENATA: Stigao odgovor na pitanje da li je Kremlj umešan - "To je prilično interesantno"

Novosti online

10. 04. 2023. u 12:56

"CURENjE" tajnih dokumenata iz Pentagona su prilično interesantna, i duboko se proučavaju i analiziraju, rekao je Dmitrij Peskov, pres-sekretar predsednika Rusije Vladimira Putina.

Foto: Profimedia/Ilustracija

- "Curenja" su prilično interesantna, sve se proučava, analizira, i o njima se naširoko raspravlja - rekao je Peskov novinarima.

Komentarišući navode o umešanosti Rusije u ova "curenja", Peskov je rekao da je tendencija da se za sve okrivi Rusija "uobičajena bolest".

- Ne, ne mogu to da komentarišem ni na koji način, vi i ja znamo da je to, u stvari, takva tendencija da se za sve i uvek i svuda okrivljuje Rusija i da se sve svaljuje na Rusiju, ali ovo je tako česta bolest. Tako da nema šta da se komentariše - rekao je on novinarima.

U četvrtak je objavljeno da Pentagon istražuje curenje materijala koji opisuju stanje ukrajinskih trupa i planove SAD i NATO-a da ih ojačaju na društvenoj mreži Diskord.

"Njujork tajms" je primetio da se dokumenti, datirani početkom marta, distribuiraju i na "ruskim provladinim Telegram kanalima".

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je, odgovarajući na pitanje o curenju, rekao da Ruska Federacija ne sumnja da su SAD i NATO direktno ili indirektno umešani u sukob.

Istovremeno, Rojters, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, tvrdi da SAD nisu isključile da bi dokumenti koji su dospeli na mreže mogli biti falsifikovani.

Ipak, u petak je kancelarija Vladimira Zelenskog saopštila da je sam Zelenski na sastanku štaba vrhovnog komandanta razgovarao o pitanjima sprečavanja curenja informacija o planovima ukrajinskih trupa.

Si-En-En je ranije izvestio da je curenje poverljivih dokumenata Pentagona duboko uznemirilo američke zvaničnike, koji strahuju da bi situacija mogla da ugrozi izvore i potkopa važne međunarodne odnose.

BONUS VIDEO: UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI - U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova "Leopard 2A4"

Pogledajte više