RUSI, POSTOJE DVA NAČINA NA KOJE MOŽETE DA NAPUSTITE KRIM: Ukrajina samouvereno zapretila Moskvi

Novosti onlajn

07. 04. 2023. u 21:10

TAMILA Taševa, izaslanica ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na Krimu, rekla je da se Ukrajina nije predomislila oko vraćanja tog poluostrva pod svoje.

Scena iz Simferopolja na Krimu / Foto AP

- Ukrajina će odlučiti kako će vratiti Krim - ili političkim ili vojnim putem - rekla je Taševa.

"Moskva će moći da bira"

- Kako bi smanjila potencijalne vojne gubitke i broj civilnih žrtava, Kijev Moskvi će dati priliku da odabere kako će napustiti Krim. Ako ne ode dobrovoljno, ukrajinske će snage svoju teritoriju nastaviti da oslobađaju pomoću vojnih sredstava - dodala je izaslanica Zelenskog na Krimu, prenosi Politiko.

Njena izjava dolazi nakon što je zamenik predstavnika Kancelarije ukrajinskog predsednika Andrij Sibiha rekao da bi Ukrajina mogla da bude spremna da s Moskvom raspravlja o budućnosti Krima ako na frontu uspe da ostvari svoje ciljeve.

-Spremni smo da otvorimo diplomatske kanale kako bismo razgovarali o tom pitanju - rekao je Sibiha.

- To ne znači da isključujemo mogućnost da ćemo Krim osloboditi vojnim putem - dodao je on.

Kako je Ukrajina 30. septembra 2022. godine usvojila rezoluciju u kojoj stoji da s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom zbog pokušaja aneksije Hersona, Zaporožja, Donjecka i Luganska neće biti pregovora, Sibihina izjava sugeriše da je Kijev možda ipak spreman da razgovara s Putinom.

Zelenski je u planu za mir koji prezentovao na prošlogodišnjem samitu grupe G20 u Indoneziji naveo da Ukrajina želi da oslobodi svu svoju teritoriju, pa tako i Krim, koji je Rusija 2014. ilegalno okupirala.

Kijev je pre početka invazije krimsko pitanje želeo da reši političkim i diplomatskim putevima. Rat u Ukrajini doveo je do promene tog stava.

"Krim je ukrajinska teritorija"

- Nakon strahota u Buči, Marijupolju i Izjumu, Rusija se odrekla pregovora. Uz to, Kremlj je više puta rekao da nema nameru da razgovara o budućnosti Krimskog poluostrva -rekla je Taševa i dodala da su ukrajinski zvaničnici više puta rekli da ne može biti rasprave o njihovim stavovima o Krimu jer se radi o ukrajinskoj teritoriji.

Sekretar Nacionalnog veća bezbednosti i odbrane Ukrajine Oleksij Danilov napisao je na društvenoj mreži Fejsbuk da ukrajinski zvaničnici rade na oblikovanju strategije za obračunavanje sa svim žiteljima Krima koji su sarađivali s Rusima.

Danilov je predložio da se dislociraju svi Rusi koji su se nakon 2014. doselili na Krim i da se Ukrajincima vrati imovina koja im je ukradena.

- Samo predsednik Volodimir Zelenski može reći kako će se vratiti Krim. Međutim, već sada razmišljamo o tome kako da ga na najbolji način reintegrišemo - rekao je Danilov za Politiko.

BONUS VIDEO: "MIGOVI" ODLETELI ZA UKRAJINU - Slovaci poslali Ukrajincima četiri od planiranih 16 lovaca MiG-29

(Jutarnji list)

Pogledajte više