BAHMUT NA IVICI: Ruske snage 'vraćaju borbeni zamah' i napreduju

P. Z. S. /newsweek

07. 04. 2023. u 20:00

RUSKE snage su „povratile neki zamah“ i napredovale ka centru Bahmuta, posle višemesečnih sukoba za kontrolu nad zahvaćenim gradom na istoku Ukrajine, navodi se u novom obaveštajnom izveštaju.

Foto: AP/Libkos

Napredovanje Moskve u gradu i oko njega „uveliko je zastalo“ od kraja marta, saopštilo je u petak britansko ministarstvo odbrane.

Bahmut je izdržao višemesečne teške borbe između snaga Kijeva i Moskve, pri čemu su obe strane posvećene kontroli desetkovanog naselja. Borbe u Bahmutu povećale su broj žrtava na obe strane, a američki predsednik Združenog načelnika štabova, general Mark Mili, nazvao je bitku za grad „festom pokolja“ za ruske snage.

Ruskim vojnim i plaćeničkim snagama verovatno su se pridružile i vazdušno-desantne trupe, navelo je britansko ministarstvo odbrane u objavi na Tviteru, dodajući da je ključni put snabdevanja Ukrajine zapadno od Bahmuta „verovatno ozbiljno ugrožen“. Oni su verovatno stigli do centra grada, kontrolišući zapadnu obalu reke Bahmutke koja protiče kroz naselje, napisalo je ministarstvo.

U četvrtak, istraživački centar Instituta za proučavanje rata sa sedištem u Vašingtonu, saopštio je da su ruske snage nastavile sa kopnenim napadima na grad, čineći „manjičan napredak u centru Bahmuta“. U petak je ukrajinski generalštab oružanih snaga saopštio da Rusija „nastavlja da se fokusira na ofanzivne operacije“ u Bahmutu.

-Bitka za Bahmut se nastavljaju, rekao je u četvrtak Andrij Jermak, šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog. „Oni lutaju ulicama, pokušaji neprijatelja da opkoli grad propadaju“, napisao je on, ponovivši prethodnu oznaku Zelenskog o gradu kao „tvrđavi“.

Foto: Tanjug/AP photo

Ali ranije ove nedelje, Zelenski je predložio da bi mogao da naredi povlačenje trupa, ako kijevske snage budu opkoljene borcima Moskve.

-Najvažnije je da ne izgubimo svoje vojnike i, naravno, ako dođe do momenta još žešćih događaja i opasnosti da bismo mogli da izgubimo naše ljudstvo zbog okruženja — naravno da će odgovarajuće ispravne odluke doneti tamošnji generali, rekao je Zelenski. , tokom posete Poljskoj.

Ali ukrajinske snage su „u Bahmutu i neprijatelj ga ne kontroliše“, rekao je Zelenski.
Ruske konvencionalne trupe borile su se zajedno sa plaćeničkim snagama u Bahmutu, a paravojna grupa Vagner ima istaknutu ulogu u operacijama u gradu i oko njega.

Ali podele između ruske vojske i plaćeničkih snaga su dobro dokumentovane i veoma su u očima javnosti. Šef Vagner grupe Jevgenij Prigožin ranije je optužio rusko Ministarstvo odbrane i vojne komandante za "izdaju" i za pokušaj "uništavanja" plaćeničke grupe.

Međutim, postoji „realna mogućnost“ da su Vagner i ruski vojni komandanti u toj oblasti „pauzirali svoju tekuću svađu i poboljšali saradnju“, saopštilo je u petak britansko ministarstvo odbrane.

Pišući u četvrtak u Telegramu, Prigožin je rekao da je „očigledno“ ukrajinske snage „ne idu nigde“. Samo kada ukrajinski borci napuste Bahmut, rekao je on, „mi ćemo u potpunosti proterati sve do poslednjeg”.

Ruski bokovi moraju biti zaštićeni, kao i da deluju pod „dobro organizovanom komandom“, rekao je on. Najvažnije je, dodao je, da je moskovskim trupama potrebna municija.

Kada rešimo sva ova tri pitanja, onda možemo da idemo bilo gde“, rekao je Prigožin.
U utorak je britansko ministarstvo odbrane saopštilo da Rusija „verovatno želi da sponzoriše i razvije alternativne“ plaćeničke grupe koje bi zamenile borbenu ulogu Vagner grupe u Ukrajini.

-Međutim, nijedna druga poznata ruska PMC (privatna vojna kompanija) trenutno se ne približava Vagnerovoj veličini ili borbenoj moći, dodaje ministarstvo.

BONUS VIDEO - POGLEDAJTE ISPALjIVANjE "MOSKIT" KRSTAREĆE RAKETE: Vežbe ruske Pacifičke flote u Japanskom moru

Pogledajte više