CURENJE INFORMACIJA JE RUSKA SABOTAŽA? Podoljak paranoičan - Putin bi ovim da kompromituje Ukrajinu

Tanjug

07. 04. 2023. u 16:32

CURENjE poverljivih informacija o detaljima tajnih planova SAD i NATO-a da pomognu Ukrajini izgleda kao ruska operacija dezinformisanja da bi se podrila ukrajinska planirana kontraofanziva, ocenio je danas savetnik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak.

Foto Tanjug/AP

Podoljak je za Rojters rekao da tajni podaci koji su objavljeni u "Njujork tajmsu" u četvrtak sadrže, kako je naveo, veoma veliku količinu fiktivnih informacija.

Ovo su samo standardni elementi operativnih igara ruske obaveštajne službe. I ništa više, napisao je Podoljak u pisanoj izjavi.

Ocenio je da Rusija traži bilo kakve načine da povrati inicijativu i da zbog toga nastoji da pokrene sumnje i kompromituje ukrajinski plan za kontraofanzivu.

Pentagon istražuje kršenje bezbednosti nakon kojeg su na društvene mreže procureli poverljivi dokumenti u kojima se vide planovi SAD i NATO da pomognu Ukrajini u prolećnoj ofanzivi protiv Rusije, naveo je "Njujork tajms".

Dokumenti su se proširili na Tviteru i Telegramu, a navodno su sadržali mape i detalje o isporuci oružja, snazi bataljona i ostalim osetljivim pitanjima, preneo je "Gardijan" pisanje njujorškog lista.

Informacije iz dokumenata su stare najmanje pet sedmica.

U jednom tekstu se navodi planirana obuka 12 ukrajinskih borbenih brigada i navodi se da devet od njih obučavaju američke i NATO snage, kao i da im je potrebno 250 tenkova i više od 350 mehanizovanih oklopnih vozila, dodaje njujorški list.

Kako se navodi, dokumenti, od kojih najmanje jedan nosi oznaku "strogo poverljivo", kružili su proruskim vladinim kanalima.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

Pogledajte više