"MOSKVA NE ODBIJA PREGOVORE" Lavrov - Razgovori o ukrajinskoj krizi mogući samo ako se budu poštovali interesi Rusije

Novosti onlajn

07. 04. 2023. u 14:06

ŠEF ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da Rusija nije protiv održavanja pregovora po pitanju ukrajinskog konflikta, ali da su oni mogući samo u slučaju ako se budu poštovali interesi Rusije.

FOTO: Tanjug/AP

- Više puta su i predsednik i drugi predstavnici Ruske Federacije govorili da Moskva ne odbija pregovore, ali da oni mogu biti isključivo na osnovu poštovanja naših interesa, zakonskih interesa, kao i naših zabrinutosti - rekao je on.

- Kada neki međunarodni stručnjaci i predstavnici pojedinih zemalja pokušavaju da predstave inicijativu sa ciljem da Rusiju natera da sedne za pregovarački sto - to zapravo predstavlja simptom situacije koja je nastala kao rezultat linije Sjedinjenih Država o uspostavljanju potpune hegemonije u međunarodnim odnosima. Trebalo bi da se radi o tome na kojim principima će se zasnivati novi svetski poredak koji nam je svima potreban umesto jednostranog svetskog poretka, odnosno svetskog poretka jednog hegemona - naglasio je Lavrov.

Kako je rekao, tvrdnje Zapada da trenutno nije vreme da se borbena dejstva u Ukrajini obustave i pokrenu pregovori predstavlja „beskrupulozan trik“

Govoreći o Prehrambenom sporazumu Lavrov je rekao da se deo koji se odnosi na ukidanje ograničenja na izvoz ruskog đubriva uopšte ne sprovodi, štaviše, situacija se pogoršava.

Takođe je rekao i da je Rusija dala saglasnost da se sporazum produži za 60 dana, ali će nakon isteka tog perioda razmisliti da li je on uopšte svrsishodan. Lavrov je dodao i da će Rusija sarađivati sa Katarom i Turskom po pitanju izvoza žita mimo tog sporazuma.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

SNIMCI POSLE EKSPLOZIJE: Kafić u Sankt Peterburgu u kojem je nastradao ratni izveštač i 30 osoba

Pogledajte više