NIJE FATAMORGANA: Dve Ajfelove kule u Parizu (FOTO)

POSTAVLjANjE druge Ajfelove kule pored one prave bila je najuspešnija "obrnuta" prvoaprilska šala na svetu.

Goran Čvorović

Naime, mnogi su pomislili da je reč o vicu kada se baš prvog aprila pojavila vest o podizanju replike Gistava Ajfela. Kada su osvanule fotografije, verovali su da je reč o fotošopu. Kopirani spomenik, koji će na Marsovim poljima u Parizu stajati  nedelje 10. aprila, međutim, zaista je tu. Mnogi su, tako, poverovali u šalu, iako šale nije bilo.

Kopija je deset puta manja od originala, ali je, ipak, impozantna. Autor je umetnik Filip Mendron iz francuskog departmana Vandeja. Svom ostvarenju dao je ime "Ajfela".

- Krštenica: Moje ime je Ajfela. Rođena sam 1. aprila 2023. godine u 5 sati i 25 minuta, po pariskom vremenu. Dugačka sam 32 metra i teška 23 tone. Mama je presrećna! – stoji napisano, na francuskom i engleskom jeziku, na postolju kopije.

Ovih dana, "Ajfelu" obilaze turisti iz čitavog sveta, a interesovanje je veliko gotovo kao i za pravu Ajfelovu kulu. Mnogi prave selfije, a traže takve uglove perspektive u kojima se dva zdanja izjednačavaju po visini. Neki ispruže i dlan, da bi je "držali" u ruci.

Scena je, zaista, posebna, jer je ovo jedinstvena prilika da se, jedan pored drugog, vide dva vrha istog simbola.

Mendronova kopija je sastavljena od 3.790 delova i 9.465 vijaka i pleni sličnošću s originalom. Postavljena je u čast rođendana Alfelovog remek-dela podignutog 31. marta.

- Svetski simbol, Ajfelova kula, ugasila je dan ranije 134 svećice. Dobrodošla Ajfela! – poručila je gradonačelnica Pariza An Idalgo.

Pogledajte više