MOSKVA I MINSK ZA ISTOM ZADATKU: Svi detalji razgovora Putina i Lukašenka u Kremlju

I. Stanojević 07. 04. 2023. u 07:20

URADILI smo mnogo, a to je rezultat našeg zajedničkog rada u svim oblastima, ocenio je ruski predsednik Vladimir Putin, posle prvog dana dvodnevnih razgovora sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Moskvi. Šef Kremlja je naglasio da se to odnosi i na saradnju u međunarodnoj areni i na zajedničko rešavanje pitanja bezbednosti.

Foto: AP

Susret je u svetskim medijima najavljen i kao razgovor o savezu dveju država, budući da su Rusija i Belorusija formalno deo Unije bez granica između dve bivše sovjetske republike. Moskva je i najbliža politička i finansijska podrška Minska.

Vlasti Rusije i Belorusije pripremiće koncept bezbednosti Unije, u kojem će, između ostalog, biti izraženi spoljni izazovi, najavio je Putin. Od velikog je značaja pitanje početka pripreme koncepta bezbednosti Unije. "Ovaj dokument ima za cilj da formuliše fundamentalne zadatke naše saradnje u svetlu rastuće napetosti na spoljnim granicama naših država i sankcionog i informacionog rata koji je protiv nas pokrenut", istakao je ruski lider na sastanku Vrhovnog državnog saveta Unije. On je naveo da Moskva i Minsk nameravaju da prošire saradnju u odbrambenoj i vojnotehničkoj sferi.

U uvodnim obraćanjima dvojice lidera, tokom prvih razgovora, vođenih, kako je objavio beloruski portal "Belta", od 20 sati u sredu, do dva sata po ponoći, nije bilo pominjanja rata u Ukrajini. Ta tema ostavljena je za sinoćne razgovore, kada će gost i domaćin pretresati i detalje zajedničkog delovanja u pravcu bezbednosti. Kako je, pre Lukašenkove posete, najavio portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dvojica lidera razgovaraće i o pozivu lidera Belorusije na hitan prekid vatre u Ukrajini. Prošlog meseca, Putin je najavio da će Rusija rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji.

- Sve ćemo prevazići - ocenio je Lukašenko. - Onima, koji se nadaju ili predviđaju da ćemo pasti, mogu reći: nismo pali. Ne, stvari neće biti lake. Ali kada su i bile lake? Izdržaćemo i sve ćemo postići, čak i u mikroelektronici, o čemu smo razgovarali pre godinu dana, kad smo se sastali u bašoj kancelariji da vidimo šta treba da radimo. Ispostavilo se da smo našli prilike da nastavimo da radimo. Rakete lete i borbena tehnika se kreće u našoj i vašoj zemlji. Tako ćemo sve prevazići. Samo nam treba malo vremena. A sutra ćemo sumirati naša dostignuća. Definitivno smo zaradili plate koje dobijamo.

Šef beloruske države je primetio da je realizovano 80 odsto programa Unije. Česti sastanci sa Putinom bili su neophodni da bi se sprečila usporavanja u realizaciji ovih programa.

- Hvala što ste došli dan ranije - kazao je Putin Lukašenku. - Tako ćemo imati priliku da u mirnom i nestresnom okruženju razgovaramo o tome o čemu ćemo morati da odlučimo i razgovaramo u zvaničnom okruženju, sa našim kolegama.

KIJEV: PREGOVORI O KRIMU

ZAMENIK šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrej Sibiha izjavio je da će Kijev biti spreman da pregovara sa Rusijom o Krimu ako ukrajinske snage dođu do granica poluostrva, piše list "Fajnenšel tajms". "Ako uspemo da ostvarimo naše strateške ciljeve na bojnom polju i kada se nađemo na administrativnoj granici sa Krimom, bićemo spremni da otvorimo diplomatsku stranicu za razgovor o tom pitanju", rekao je Sibiha i naglasio da "Ukrajina ne isključuje mogućnost da vojnim putem povrati kontrolu nad Krimom".

UKRAJINCI POBILI SVOJE VOJNIKE

- RUSIJA u Ukrajini ima posla sa režimom koji je okrutan, ne samo prema ruskim građanima, već i prema svojim vojnicima - izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa vršiocem dužnosti lidera Donjecke NR, Denisom Pušilinom u Kremlju. - Ukrajinska vojska je, samo na delu fronta ubila 14 svojih vojnika koji su se predali. Pošto je bilo kasno, naši su ostavili tamo sa njima nekoliko ljudi. Nisu ih ni čuvali. Trebalo je jutros da ih izvedu iz zone borbenih dejstava. Neprijatelj je ispalio 300 granata na jedno mesto, ubio je sve svoje vojnike. Nažalost, stradali su i naši, ali oni svoje ne štede. Oni se ponašaju u najvećoj meri cinično i okrutno. Ukrajinske snage treba pomeriti od linije razdvajanja na bezbedno rastojanje, da ne bi mogle da nanose štetu ruskim vojnicima, a zadatak vojske je da spreči granatiranje Donbasa.

OLAND: POGREŠILI SMO!

- SVI smo znali da nam sledi rat. Svet je mislio da su Minski sporazumi bili potrebni Vladimiru Putinu da bi dobio na vremenu, a zapravo je vreme bilo potrebno Kijevu - priznao je nekadašnji francuski predsednik Fransoa Oland i na pitanje da li su Petar Porošenko i on uspeli da "nadigraju" Putina još i pre Minskih sporazuma, 2013. godine, kada su uspeli da svrgnu tadašnjeg predsednika Ukrajine Viktora Janukoviča i Ukrajinu "predaju u ruke EU", odgovorio potvrdno, dodajući da je baš Porošenko odigrao veoma bitnu ulogu u svemu tome. - Bivša nemačka kancelarka Angela Merkel bila u pravu kada je govorila o Minskim sporazumima i njihovom stvarnom cilju. Od ishoda ukrajinskog konflikta zavisi budući svetski poredak, koji će takođe uticati i na Kinu, Iran i Tursku.

Pogledajte više