BEZBEDNOSNE MERE NISU ISPOŠTOVANE: Evo šta se dešavalo u kafiću u kom je poginuo Tatarski

Novosti online 04. 04. 2023. u 18:32

EKSPLOZIJA u kojoj je poginuo ruski ratni izveštač Maksim Fomin čuveniji kao Vladlen Tatarski desila se u kafiću na Vasiljevskom ostrvu u Sankt Peterburgu jer je, prema dosadašnjim informacijama, eksplodirala bista koju je Darja Trepova, optužena za teroristički napad i ubistvo, donela i dala Tatarskom kao poklon.

Foto: AP

Snaga eksplozije bila je veća od 200 grama TNT-a, rekli su za "TASS"bezbednosni zvaničnici i dodali da je unutar eksplozivne naprave bilo upečatljivih elemenata, kao što su ekseri.

U kafiću

U nedelju, oko četiri sata popodne, Trepova je došla u kafić i donela kutiju u kojoj je bila gipsana skulptura, verovatno punjena eksplozivom.

Sala je bila puna, međutim, bezbednosne mere nisu ispoštovane, ni jedan od posetioca nije dosledno pregledan niti pretresan, prenosi TASS.

Kako je jedan od očevidaca rekao za portal "Meš", samu optuženu na ulazu nisu hteli da prime jer je imala kutiju, pa su posumnjali da bi unutra mogla biti eksplozivna naprava. Izvor prenosi da im je Trepova odgovorila sa osmehom:

 - Nije, evo unesite, taman da proverite -.

Devojku su pustili u kafić i ona je sela na kraju dugačkog stola, gde su sedeli i ostali posetioci.

Posetioci kafića primećuju da je devojka bila obučena u "kratku suknju", smejala se, ali nije izazvala mnogo sumnje. I sam Tatarski ju je u šali pitao:

 - Da li je bomba unutra ?-

Kako prenose očevici, delovalo je kao da se optužena i ubijeni poznaju, jer je ona, kada je dobila reč i uzela mikrofon, pričala o nekim razglednicama ili slikama koje su ranije razmenjivali.

Delovala je vrlo opušteno i profesionalno, "ako je ona krivac, bolja je od svih holivudskih glumica", citira "Meš" jednog od svedoka događaja.

Kako se kasnije saznalo, optužena za teroristički napad i ubistvo Tatarskog, pratila ga je najmanje dva meseca kako bi zadobila njegovo poverenje. Zato ju je Tatarski i prepoznao, pozdravio i nazvao lažnim imenom kojim se predstavljala - Nastja i prihvatio poklon sa eksplozivom.

Nakon što mu je uručila poklon, dodaje izvor, htela je da ode, ali ju je on zamolio da ostane.

Eksplozija je odjeknula tik pored bine, od detonacije su porazbijana  sva stakla kafića, a nameštaj je raznet.

Vladlen je umro na licu mesta, ljudi su u panici počeli da beže na ulicu.

(RT)

Pogledajte više