BRITANSKI PREMIJER OGORČEN: Zbog političke korektnosti ostavili smo brojne silovatelje na slobodi

Novosti online 04. 04. 2023. u 00:07

POLITIČKA korektnost podstakla je seksualnu eksploataciju dece, upozorio je britanski premijer Riši Sunak najavljujući planove koji bi trebalo da stanu na kraj "zlim bandama" koje čine takva dela.

Foto: Tanjug/AP photo

Sunak će formirati posebnu jedinicu pod kapom Nacionalne agencije za borbu protiv kriminala koja će prikupljanjem podataka i njihovom analizom pomagati policiji da identifikuje kriminalce koji čine ova krivična dela, preneo je britanski "Tajms".

-Bezbednost žena i devojaka je najvažnija. Predugo nas je politička korektnost sprečavala da iskorenimo podle prestupnike koji vrebaju decu i mlade žene, rekao je Sunak koji će se sastati sa žrtvama seksualnog nasilja u Lidsu i Velikom Mančesteru.

Posebna jedinica će naročitu pažnju posvetiti podacima o etničkoj pripadnosti prestupnika koje je policija u obavezi da prikuplja od aprila prošle godine.

Ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman istakla je da se mora otvoreno ukazati na činjenicu da neke od ovih bandi čine "pretežno britansko-pakistanski muškarci".

Za Brejverman je ovo "najveći skandal u nedavnoj britanskoj istoriji" u kojem su, kako je navela, vlasti, socijalni radnici, nastavnici, policajci, okretali glavu od zlostavljanja.

Ona je za Bi-Bi-Si rekla da su političari u oblastima u kojima vladaju laburisti "doživeli potpuni neuspeh u preduzimanju konkretnih koraka zbog kulturnih osetljivosti – ne želeći da ispadnu rasisti".

Izveštaj Ministarstva unutrašnjih poslova o ovom pitanju iz 2020. godine pokazao je da su loš kvalitet i nepotpuni podaci o etničkom poreklu prestupnika ometali mogućnost donošenja zaključka o tome da li su prestupnici azijskog porekla previše zastupljeni u takvim slučajevima. U članku se iznosi i podatak da u svega oko 11 odsto slučajeva seksualnog zlostavljanja dece bude podignuta optužnica, a zbog neefikasnosti sudstva i dugih procesa žrtve godinama čekaju pravdu.

Citiraju se i sagovornici koji i dalje smatraju da su ovakve najave iz britanske vlade rasističke i da ne rešavaju problem, kao i da nasilja ima među svim etničkim grupama. Gradonačelnica Zapadnog Jorkšira iz redova laburista Trejsi Brebin tako smatra da "upiranje prstom" ne pomaže.

-Trebaju nam rešenja, dodaje ona.

rt.rs

Pogledajte više