"USAGLAŠENO", ALI ZA GODINU DANA: Evropska unija pokušava da reši problem migranata

EVROPSKA unija je napravila korak napred u pokušaju rešavanja zamršenog pitanja migranata i azilanata koje ruši jedinstvo i deli članice.

Foto: MUP

 Glasanjem, minule sedmice, članova Odbora za javne slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta (LIBE), s mrtve tačke je pomereno usaglašavanje evropskog Pakta o migracijama i azilu koji je Evropska komisija predložila 2020. godine, s namerom da se izvrši bolja preraspodela na osnovu kvota, posle neuspešnog pokušaja u jeku izbegličke krize 2015.

Izglasana su četiri teksta, koja se odnose na veću solidarnost, bolju kontrolu i skraćivanje procedure. Novina je između ostalog i to što će zemlje u kojima migranti imaju članove porodice biti u obavezi da prime zahtev za azil. Isto važi i za članice EU koje su izdale diplomu podnosiocu zahteva. To je učinjeno da bi se donekle smanjio pritisak na države na obodu Unije, koje su prve na migrantskom udaru.

Predviđen je mehanizam obavezne solidarnosti drugih zemalja prema onim državama čije su službe prihvatile izbeglice u moru. Razmeštanje je osnovni princip, ali će moći da se pomaže i finansijski, u materijalu ili ljudstvom.

Predviđena je, istovremeno, i ojačana kontrola na granicama, s ubrzanim procedurama za tretiranje azila. Maksimalan rok za razmatranje zahteva iznosiće 12 sedmica, osim za decu mlađu od 12 godina i bolesne. Zemlje članice ipak će morati da vode računa da odbijene podnosioce zahteva ne vraćaju u rizične zone gde rizikju da budu podvrgnuti maltretiranju i torturi.

Kontrola migranata pri ulasku neće smeti da traje duže od pet dana. To podrazumeva identifikaciju, uzimanje otisaka, bezbednosnu proveru, zdravstveni pregled i pisanje izveštaja.

ZATVORENI POSLANIK U DEPRESIJI

BELGIJSKI poslanik EP i gradonačelnik Antina Mark Tarabela, optužen za umešanost u aferu "Katargejt", premešten je iz preventivnog zatvora Sen Žil u kaznenu ustanovu bližu mestu stanovanja da bi porodica mogla češće da ga posećuje. Istovremeno, bivši evroposlanik (2004-2019) i predsednik pododbora za ljudska prava u EP Pjer Antonio Panceri, osumnjičen kao jedan od organizatora u istoj aferi podmićivanja zbog širenja lepe slike o Kataru pred Svetsko prvenstvo u fudbalu, zapao je u depresiju. Zatvorski lekari su mu prepisali psihološku podršku, a on se nada da će biti pušten uz nanogicu.

Što se tiče solidarnosti u preraspodeli, biće oformljena nova funcija koordinatora EU za relokalizaciju, koji će propisivati raspoređivanje migranata na osnovu godišnjih kvota. Ukoliko Evropska komisija zaključi da kvote nisu ispunjene, naložiće ispunjavanje obaveza na osnovi broja stanovnika i visine BDP zemlje članice. To se posebno odnosi na krizne situacije.

Postignuti dogovor unutar parlamentarnog odbora LIBE smatra se istorijskim. Sledeća etapa je prihvatanje usaglašenog dogovora na plenarnoj sednici sredinom aprila, posle čega će moći da započnu pregovori EP i Evropskog saveta koji okuplja države članice. Ambiciozni rok za prihvatanje je godinu dana, za vreme budućeg belgijskog predsedavanja EU, u situaciji dok se pregovori s članicama ocenjuju kao teški i neizvesni. Neke od članica, poput Austrije, tražile su i da EU finansira podizanje ograde na bugarsko-turskoj granici, ali je Odbor za budžet to odbio.

Pogledajte više