PRVI PUT NAKON TRI GODINE: Sastali se ministri spoljnih poslova Kine i Japana

Novosti onlajn

02. 04. 2023. u 13:02

U PRVOJ poseti japanskog ministra spoljnih poslova Kini za više od tri godine, Jošimasa Hajaši sastao se u nedelju u Pekingu sa svojim novim kineskim kolegom Ćin Gangom. Obe strane su unapred jasno stavile do znanja da su zainteresovane za unapređenje odnosa, koji su zategnuti mnogim spornim pitanjima.

Foto: Profimedia

Poslednja poseta japanskog šefa diplomatije Kini bila je pre pandemije krajem 2019. godine, a poslednji susret šefova diplomatije dve zemlje licem u lice bio je krajem 2020. Postoje ozbiljne razlike u mišljenju u vezi sa teritorijalnim pretenzijama Kine u Istočnom kineskom moru, tesnom saradnjom Japana sa SAD i jačanjem japanske vojske.

U petak je uspostavljena dežurna linija

Dve zemlje su takođe u sukobu oko novih ograničenja na japanski izvoz opreme za proizvodnju poluprovodnika i ispuštanja kontaminirane rashladne vode iz oštećenog nuklearnog reaktora Fukušima u more. Osim toga, nedavno hapšenje zaposlenog u japanskoj farmaceutskoj kompaniji Astellas pod optužbom za špijunažu u Kini zaoštrava odnose.

Posetu ministra spoljnih poslova organizovali su kineski lider Si Đinping i japanski premijer Fumio Kišida tokom razgovora na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC) u Bangkoku u novembru.

Dve strane su takođe uspostavile vruću liniju između svojih snaga u petak, koja je planirana godinama, kako bi se izbegli mogući nesporazumi u slučaju incidenata, javila je japanska novinska agencija Kjodo.

Japanci su protestovali zbog pritvaranja svog državljanina

Hajašijev program takođe uključuje razgovore sa novim potpredsednikom Kine Li Ćjangom i visokim spoljnopolitičkim zvaničnikom Vang Jijem. Hajaši je rekao da je tokom sastanka pozvao Peking na prevremeno puštanje na slobodu zatočenog japanskog državljanina.

- Protestovao sam zbog nedavnog pritvora jednog Japanca u Pekingu i izneo naš stav po tom pitanju, uključujući prevremeno oslobađanje tog državljanina - rekao je Hajaši novinarima posle sastanka sa Ćinom. On je dodao da Japan traži transparentnost u pravnom procesu u vezi sa pritvaranjima, ali nije rekao kakav je bio odgovor Kine.

Poseta dolazi nedelju dana nakon što je portparol kompanije Astellas Pharma Inc rekao da je njen zaposlenik priveden u Kini iz nepoznatih razloga. Najmanje 16 japanskih državljana, ne računajući taj slučaj, privedeno je u Kini pod sumnjom za špijunažu od 2015. godine, navodi Kjodo njuz.

BONUS VIDEO: EVAKUISANO ČITAVO MESTO - U Minesoti iz šina iskliznuli vagoni teretnog voza

Pogledajte više