VEČERAS JOŠ JEDAN JURIŠ NA MANASTIR? Kijevsko-pečerska lavra ponovo na udaru

Novosti Onlajn

31. 03. 2023. u 16:28

STAREŠINA Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) strahuje da bi večeras mogao da bude izveden juriš na manastir.

Foto printskrin telegram sputniksrbija

- Upravo smo saznali da u 17.00 časova žele da izvedu razbojnički napad na Lavru. Naši ljudi su čuli te momke koji razgovaraju telefonom pripremajući se za te događaje. Nadam se da se to neće dogoditi - rekao je mitropolit u video-obraćanju.

On je pozvao vernike da se mole, a pripadnike snaga bezbednosti da pruže zaštitu.
Prema pisanju ukrajinskog portala „Strana.ua“ oko Lavre se trenutno nalazi oko 10-15 protivnika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve koji s vremena na vreme uzvikuju nacionalističke parole. Ipak, situacija je mirna, a kod Lavre se okupilo više pristalica UPC nego njenih protivnika.

Ranije je ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao da su vlasti poništile uredbu o predaji Kijevsko-Pečerske lavre na besplatnu upotrebu UPC.

Spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ zatražio je pokretanje postupka o „zapleni imovine“ manastira, navodi se na sajtu Ministarstva kulture Ukrajine. Oni su objasnili da komisija za prijem i predaju državne imovine Lavre nije mogla da počne sa radom zbog opstrukcije NN lica.

Ultimatum koji je Ministarstvo kulture postavilo Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi istekao je juče. Direkcija nacionalnog spomenika Kijevsko-pečerske lavre jednostrano je raskinula ugovor o zakupu i naredila monasima da napuste manastir.
Namesnik Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel (Lebed) je rekao da ne može biti kompromisa na ovu temu i da nije moguć jednostran raskid ugovora o iznajmljivanju objekata Lavre, već da je potrebna odluka suda.

BONUS VIDEO: ZELENSKI NA LINIJI FRONTA - Predsednik Ukrajine posetio vojnike u Bahmutu

(Sputnjik)

Pogledajte više