OPTUŽNICA PROTIV TRAMPA SADRŽI VIŠE OD 30 TAČAKA:Prvi put u američkoj istoriji se sadašnji ili bivši predsednik suočava sa krivičnom prijavom

Tanjug

31. 03. 2023. u 07:38

VELIKA porota na Menhetnu podigla je optužnicu protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa zbog novca koji je navodno tajno isplaćen zvezdi filmova za odrasle Stormi Danijels. To je prvi put u američkoj istoriji da će se sadašnji ili bivši predsednik suočiti sa krivičnom prijavom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson

Tramp se suočava sa više od 30 tačaka optužbi. Pozivajući se na više izvora, Si-En-En je javio da će se Tramp u utorak pojaviti na sudu.

Okružno tužilaštvo na Menhetnu optužilo je Trampa u vezi sa njegovim navodnim podmićivanjem zvezde filmova za odrasle Stormi Danijels tokom predsedničke kampanje 2016. godine, da bi ćutala o njihovoj navodnoj seksualnoj vezi.

Prema optužnici, Tramp je navodno preko nekadašnjeg advokata Majkla Koena isplatio 130.000 dolara Danijelsovoj krajem oktobra 2016, nekoliko dana pre predsedničkih izbora, da ne bi iznela u javnost da je bila u navodnoj aferi sa Trampom deceniju ranije.
Koen je prvo tvrdio da je taj novac sam dao, a ne kao donator Trampove izborne kampanje, da bi kasnije rekao kako je to učinio u dogovoru sa Trampom. Koen je kasnije osuđen na osnovu osam tačaka optužnice, između ostalog i zbog kršenja zakona u vezi sa finansiranjem političkih kampanja.

Tramp je negirao da je imao aferu sa Stormi Danijels, a optužnicu protiv njega je nazvao „političkim progonom i mešanjem u izbore na najvišem nivou u istoriji“.

Republikanski senator Lindzi Grejem rekao je da republikanci neće popustiti i da će se ceo slučaj završiti tako što će Tramp pobediti na sudu i na izborima.

 - Pokušavaju da unište Donalda Trampa jer ga se plaše na izborima - istakao je Grejem.

Inače, nekoliko sati nakon što je njujorška velika porota podigla optužnicu protiv Trampa, policija je bila raspoređena ispred ulazne kapije okružnog tužioca na Menhetnu. U međuvremenu, na obližnjem mostu okupilo se nekoliko desetina ljudi u znak podrške Trampu.
 

BONUS VIDEO:

ERUPCIJA VULKANA NA KAMČATKI: "Bezimeni" izbacio pepeo šest kilometara uvis

Pogledajte više