LICEMERJE ZAPADA OKO OSIROMAŠENOG URANIJUMA: U Ukrajini po ugledu na Srbiju

I.S.

31. 03. 2023. u 11:21

ISPORUKE oružja sa osiromašenim uranijumom Ukrajini pokazuju koliko je Zapad bio licemeran prema toj naciji, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri Kancelariji UN u Ženevi Genadij Gatilov. To pitanje zahteva najpažljivije razmatranje svuda gde se raspravlja o humanitarnim problemima i kontroli naoružanja, uključujući Konferenciju o razoružanju, rekao je Gatilov.

vikipedija

Prema njegovoj oceni, nepromišljen stav Vašingtona i Londona proizašao je iz činjenice da ove zemlje nikada nisu dozvolile korišćenje granata ovog tipa u svojim jurisdikcijama, već isključivo u vojnim agresijama na zemlje koje se nalaze stotinama ili čak hiljadama kilometara od njihovih granica. Ljudi u oblastima gde je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom izloženi su značajnom riziku da dobiju rak ili da imaju decu rođenu sa defektima, rekao je ruski izaslanik.

Vašington i London smatraju da mogu dugoročno da ignorišu posledice korišćenja takvog oružja u dalekim zemljama i regionima, rekao je Gatilov i podsetio na Srbiju, Irak i Persijski zaliv.

Pogledajte više