SEVERNOKOREJESKI "CUNAMI DRON": Nuklearne tenzije jačaju i na dalekom Pacifiku

Novosti online 26. 03. 2023. u 17:16

SEVERNA Koreja je u petak saopštikla da je testirala podvodni dron sa sposobnošću da nosi nuklearnu glavu dizajniran da generiše gigantski "radioaktivni cunami" koji bi uništio pomorske udarne grupe i čitave luke. Analitičari na zapadu su zasad skeptični da oruđe predstavlja veliku novu pretnju, ali naglašavaju da test pokazuje posvećenost Severa povećanju nuklearnih pretnji.

Foto: AP

Državna korejska centralna novinska agencija (KCNA) opisala je da je dron dizajniran da se "tajno infiltrira u operativne vode i napravi radioaktivni cunami velikih razmera kroz podvodnu eksploziju" - i da može biti raspoređen direktno sa obale ili odvučen brodovima.

KCNA je saopštila da Severna Koreja ovim odgovara na ovomesečne zajedničke vežbe SAD i Južne Koreje, koje smatra ogromnom provokacijom. U izveštaju državnih medija opisana je tekuća "nuklearna kriza" zbog Vašingtonovih "namernih, upornih i provokativnih ratnih vežbi".

Kim Džong Un je takođe obećao da će naterati svoje rivale da "uadnu u očaj" ako Severna Koreja i dalje ugrožena.

Ove nedelje, severnokorejska vlada je pokrenula veliku novu akciju regrutovanja, organizujući događaje širom zemlje, dok je sprovodila skoro svakodnevna probna lansiranja projektila - uključujući i test prošle nedelje koji je uključivao "lažnu nuklearnu bojevu glavu" kao upozorenje Seulu i Vašingtonu.

Državni mediji su opisali da su "studenti mladih sa univerziteta u različitim mestima, kao i učenici viših razreda srednjih škola iz cele zemlje" izrazili svoju odlučnost "da udruže snage u borbi""

U izveštaju KCNA se dodatno navodi spremnost građana da "nemilosrdno zbrišu ratne manijake" - u onome što je takođe očigledno propagandni blic i deo signalizacije usmeren na jug i zapad. U isto vreme, Pjongjang očigledno nastoji da impresionira svoje neprijatelje i svet uvođenjem novog oružja visoke tehnologije.

Pogledajte više