AMERIČKI GENERAL: Rusi su upropastili svoju ofanzivu

P. Z. S. / newsweek.com

24. 03. 2023. u 20:29

STRATEŠKI značaj Bahmuta može biti doveden u pitanje, ali poseta ukrajinskog predsednika Vladimra Zelenskog tamošnjoj liniji fronta u sredu pokazala je koliko je grad u Donjeckom regiinu važan.

Foto: usar.army.mil/Jutjub/Military TV/Google maps

Pojavljivanje Zelenskog usledilo je nakon njegovog insistiranja da Kijev tamo nastavi borbu protiv moskovskih snaga koje predvode Vagnerovi plaćenici Jevgenija Prigožina. Smatralo se da je samo pitanje vremena kada će Bahmut pasti, jer je Prigožin tvrdio da su ga njegove trupe opkolile sa tri strane, ali kijevske snage nastavljaju da se drže.

Istog dana, kada je Zelenski zakačio medalje svojim trupama blizu fronta i odao počast poginulima, zvaničnici britanske odbrane rekli su da ruska kampanja u Bahmutu verovatno gubi zamah. To znači da nakon što su krajem januara započele dugo očekivanu ofanzivu, ruske snage napuštaju zimske mesece sa minimalnim dobicima i ogromnim gubicima ljudi i opreme.

-Takozvana ruska ofanziva je zapravo bila nešto više od — guranja nesrećnih regruta u mašinu za mlevenje mesa i nastavak lansiranja projektila na civilne ciljeve, rekao je general Ben Hodžis, bivši komandant vojske Sjedinjenih Država u Evropi.

-Oni nisu uradili ništa od onoga što biste očekivali od velike ofanzive, rekao je on za Newsweek. „Nije bilo dubokih udara ruskog vazduhoplovstva na liniju komunikacije koja dovodi opremu i municiju iz Poljske u Ukrajinu.

Foto: AP/Libkos

-Mornarica nije uradila ništa osim da isplovi i lansira rakete na stambene zgrade. Mislim da Rusima trenutno jednostavno ne preostaje ništa čime bi mogli da pokrenu bilo kakvu ofanzivu, dodao je Hodžis, viši savetnik za Ljudska prava na prvom mestu. -Oni su verovatno sada u fazi učvršćivanja onoga što imaju i nadaju se da će doći do dogovora. Nemam osećaj da još mnogo toga mogu da urade.


VAGNEROVE TRUPE

Iako je rekao da su Vagnerove jedinice dodale dubinu ruskim snagama i da su imale sposobne jedinice na početku rata, Hodžis nije mislio da su one pomogle ratnim naporima Moskve, opisujući ih kao „razdorne i remetilačke“.

Prigožin, biznismen blizak Vladimiru Putinu, više puta je kritikovao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i ratnog komandanta Valerija Gerasimova, žaleći da mu nije dato dovoljno municije.

Foto Tanjug/AP

-Prigožinova stalna kritika Šojgua i Gerasimova pokazala je zaista značajan nedostatak kohezije unutar ruskog Generalštaba i zajedničke komandne strukture, rekao je Hodžis.
Ukrajinska dnevna procena ruskih gubitaka u ratu ukazala je na trend povećanja žrtava, čak i ako su brojke daleko veće od zapadnih procena i nisu nezavisno proverene.

Krvava bitka za Bahmut izgleda da izaziva taj skok, a britanski diplomata Ijan Stabs je 15. marta rekao da je do 30.000 Vagnerovih i redovnih ruskih vojnika ubijeno ili povređeno — oko 800 žrtava na svaki kilometar preuzet tokom ofanzive.

-Sa ruske strane jednačine, takođe je pomalo zbunjujuće zašto je toliko uloženo u ovu borbu, rekao je Endru Vajs, potpredsednik programa za Rusiju i Evroaziju u Karnegi zadužbini za međunarodni mir.

Foto Tanjug/AP

-Ubeđuju me indicije da je Jevgenij Prigožin video u Bahmutu kao na potencijalnu laku pobedu koja bi mu omogućila da se druži sa visokim liderima u Moskvi koji su željni da pokažu da Rusija napreduje, rekao je on za Newsweek.

-Iako rusko vojno rukovodstvo nije obožavatelj Prigožina ili Vagnera, ono je dovoljno pametno da prepozna da korišćenje ove nekonvencionalne sile za slamanje ukrajinske strane donosi opštu prednost Rusije.



UKRAJINSKI GUBICI

Međutim, ukrajinske snage su takođe pretrpele velike gubitke, čak i ako Kijev kaže da za svakog poginulog vojnika Rusija gubi sedam.

-Rusija nema veštine da izvrši veliku moćnu ofanzivu, rekao je Glen Grant, vojni analitičar iz Baltičke bezbednosne fondacije. -Ono što će da urade jeste da negde snažno gurnu i nateraju Ukrajinu da pomeri svoje rezerve.

-Dakle, oni će koristiti masu za kretanje po bojnom polju i možda neće uvek biti negde gde mi želimo da bude, rekao je on za Newsweek, napominjući da su ruske snage „ubile mnogo Ukrajinaca“.

BONUS VIDEO - BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE: Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pogledajte više