GLAS VREDAN 40 MILIONA DOLARA: Bivša devojka tuži Bed Banija

Tanjug

21. 03. 2023. u 00:52

BIVŠA devojka Bed Banija tužila je superzvezdu za najmanje 40 miliona dolara zbog poznatog snimka glasa koji je dala pevaču pre nego što je postao poznat.

Foto Tanjug/AP

Šarliz de la Kruz Ernandes, čiji je zadihani snimak pod nazivom „Bed Bani, bejbi” uključen u dve pesme tog izvođača, tvrdi u tužbi podnetoj ovog meseca pred sudom u Portoriku da se njen glas i rečenica koju je smislila koriste bez njene dozvole.

U tužbi se navodi da je ta rečenica korišćena u pesmi „Pa Ti“, koja ima više od 355 miliona pregleda na Jutjubu i više od 235 miliona reprodukcija na Spotifaju, kao i u pesmi „Dos Mil 16“, koja ima više od 60 miliona pregleda na Jutjubu i 280 miliona reprodukcija na Spotifaju.

U tužbi se dodaje da je „prepoznatljiv glas“ De la Kruzove takođe korišćen bez njene saglasnosti za pesme, ploče, promocije, koncerte širom sveta, televiziju, radio i društvene i muzičke platforme.

Kaže se da su od tada hiljade ljudi na njenim nalozima na društvenim mrežama, kao i uživo na javnim mestima iznosile komentare povodom rečenice "Bed Bani, bejbi".

U tužbi se ističe da se zbog toga De la Kruz "oseća zabrinuto, uznemireno, zastrašeno, preplavljeno osećanjima i anksiozno".

Tužen je i Noa Kamil Asad Birn, menadžer Bed Banija, čije je pravo ime Benito Martinez Okasio.

De la Kruz i Martinez su počeli da se zabavljaju 2011. Godinu dana kasnije počeli su da studiraju na Univerzitetu Portorika u severnom primorskom gradu Aresibo, dok su takođe radili u obližnjoj prodavnici.

U tužbi je navedeno da je Martinez u to vreme neprestano stvarao pesme i tražio mišljenje od De la Kruz, koja je takođe bila zadužena za zakazivanje njegovih svirki i finansije.

Rečenica „Bed Bani, bejbi“ nastala je 2015. godine, a Martinez je zamolio De la Kruz da snimi sebe kako to izgovara, što je ona i učinila.

Martinez je 1. januara 2016. zamolio De la Kruz da se uda za njega i planirali su da se venčaju 2016.

U aprilu 2016, Martinez je potpisao ugovor sa izdavačkom kućom Rimas Entertainment, a De la Kruz je primljena na pravni fakultet Univerziteta u Portoriku, pa je u maju prekinula vezu sa Martinezom.

Naredne godine su ponovo ušli u vezu, ali su se ponovo razišli.

Zatim je u maju 2022. predstavnik Bed Banija ponudio De la Kruzovoj da za 2.000 dolara kupi snimak njenog glasa.

Ona je to odbila, a zatim su joj iz Rimas Entertainmenta takođe ponudili da proda snimak, koji će, kako su naveli, biti korišćen na predstojećem albumu „Un Verano Sin Ti“.

Dogovor nikada nije postignut, a pesma je objavljena bez pristanka De la Kruz, navodi se u tužbi.

Pogledajte više