GORI NA SVE STRANE: Neredi u Francuskoj posle "spasavanja" Vlade (FOTO)

Čim je propalo izglasavanje nepoverenja Vladi u Skupštini za samo devet glasova, odmah su počela okupljanja grupa nezadovoljnih građana na ulicama.

Foto: Profimedia

U Parizu je došlo do tenzija, oko Železničke stanice Sen Lazar, Opere Garnije, Luvra. Paljene su kante za otpatke, a vatorgasci su imali pune ruke posla. Zbog nagomilanog smeća usled štrajka radnika gradske čistoće, visoki plamenovi lizali su nebo. Gradom se šetalo više grupa, uglavnom mladih, koje su rasle iz trenutka u trenutak.

Okupljanja su organizovana širom Francuske, u Sent Etjenu, Tuluzu, Bordou, Renu, Nansiju, Strazbzuru... U Brestu je došlo do urbanog nasilja, kada su najradikalniji učesnici gađali policiju vatrometom, a ova uzvratila suzavcem. Polupani su izlozi, napadnuti banke i butici.

Makron je za utorak ujutro zakazao sastanak sa premijerkom, ručaće sa predsednicima Skupštine i Senata, dok će uveče primiti poslanike iz njegove stranke, u pokušaju da pronađe rešenje za izlazak iz aktuelne situacije. Nacija očekuje da joj se obrati.

Pogledajte više