ZAHAROVA PORUČILA SAD: Za pomoć u izvlačenju drona iz Crnog mora obratite se „ukrajinskim gnjurcima“

Novosti online 16. 03. 2023. u 10:03

PORTPAROLKA Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova preporučila je Vašingtonu da se za pomoć u nalaženju drona oborenog u Crnom moru obrati ukrajinskoj kompaniji koja je, kako tvrde zapadni mediji, umešana u eksplozije na „Severnim tokovima“.

FOTO: AP/Tanjug

Zaharova je prokomentarisala izjavu koordinatora za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džona Kirbija da nije siguran da je moguće da se podigne olupina drona, pošto se nalaze duboko na dnu.

 - Džone, uzmite od "Njujork tajmsa" broj telefona privatne ukrajinske kompanije koja je, prema američkoj propagandi, digla u vazduh gasovode "Severni tok" veoma duboko u Baltičkom moru. Sudeći po vašim novinama, to su specijalisti koji duboko rone. Oni će ga izvući - napisala je portparolka na svom Telegramu.

Incident sa dronom iznad Crnog mora

Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je u utorak da se ruski Su-27 „sudario“ sa američkim dronom MKu-9 iznad Crnog mora i da je bespilotna letelica pala u međunarodne vode. Navodno, ruski avion Su-27 namerno je ispustio gorivo na MKu-9, zbog čega je propeler otkazao i dron je pao u međunarodne vode.

Rusko Ministarstvo odbrane nakon toga je saopštilo da je američki dron MKu-9 „riper“ pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja u međunarodnim vodama blizu Krima.

Bespilotna letelica je sa isključenim transponderima letela u pravcu Rusije, narušivši granice područja privremenog režima korišćena vazdušnog prostora uspostavljenog za potrebe izvođenja ruske specijalne vojne operacije.

BONUS VIDEO:

UKRAJINSKI TENKISTI NA OBUCI U ŠPANIJI: U Saragosi se pripremaju za korišćenje tenkova "Leopard 2A4"

Pogledajte više