NEIZVESNOST U FRANCUSKOJ NA VRHUNCU: Vlast se bori za svaki glas, Melanšon najavljuje borbu na terenu

Konstatujemo veoma veliku borbenost na terenu, poručio je u sredu na pariskim manifestacijama lider krajnje levice Žan Lik Melanšon.

Foto: AP Photo/Francois Mori/Profimedia/Ilustracija

Lider "Nepotčinjenih" je kao novi fenomen istakao štrajk bez ograničenog roka trajanja koji, po njegovim rečima, funkcioniše.

Naveo je "ulazak u borbu novih sektora proizvodnje", istakavši da je "štrajk radnika gradske čistoće mnoge impresionirao."

- Tako je dat signal da su svi odlučni i spremni za akciju – kazao je Melanšon.

Vođa "Nove narodne ekološke i socijalne unije" je istovremeno poručio da se u skupštini se nastavlja "najgora kombinatorika makronizma", uz pokušaj vlasti da pridobije deo republikanaca za svoj projekat.

Žan Lik Melanšon je takođe istakao da ne treba verovati u slabljenje protesta, u slučaju da vlasti pokušaju silom da proklamuju zakon.

- Radi se o dve dodatne godine rada, a za neke još i više – kazao je.

Opozicija eventualno proglašavanje zakona bez glasanja poredi sa "porođajem forcepsom". Prema nekim proračunima koje je iznela veoma gledana informativna televizija BFMTV, vlasti su tokom dana mogle da računaju na 260 do 285 glasova u skupštini sa 577 poslanika, pa se vodila prava administrativna bitka za svaki glas za izjašnjavanje koje se očekuje u četvrtak.

S druge strane, vlasti se nadaju slabljenju manifestacija. U sredu je, tako, štrajkovalo 22,45 odsto zaposlenih u elektrodistribuciji, za razliku od 41,5 koliko je rad obustavilo 7 marta. Ali, 68 odsto građana i dalje se protivi reformi.

Pogledajte više