„VRHUNAC PROGONA KANONSKOG PRAVOSLAVLJA“: Lavrov se obratio UN zbog Kijevsko-pečerske lavre

Novosti online

14. 03. 2023. u 17:41

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo generalnom sekretaru UN i aktuelnom predsedniku OEBS-a u kojem je skrenuo pažnju na kršenja prava pravoslavnih vernika u Ukrajini i pozvao ih da utiču na Kijev kako bi sprečili nasilno iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

FOTO: Tanjug/AP

Lavrov je u pismima, koja su poslata danas, skrenuo pažnju na nedopustiva kršenja ljudskih i ustavnih prava pravoslavnih vernika u Ukrajini.

- U osnovi tih kršenja je represivna politika kijevskog režima koja je usmerena na uništavanje Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC). U pismima se navode brojni primeri progona kanonske pravoslavne crkve: masovna zaplena hramova UPC i prinudno nezakonito gašenje njihovih zajednica pod plaštom navodnog dobrovoljnog prelaska pod drugu jurisdikciju, takozvane ograničavajuće mere ('sankcije') protiv episkopa kanonske pravoslavne crkve, oduzimanje ukrajinskog državljanstva pojedinim njenim episkopima, moralni i fizički pritisak na sveštenike i parohijane - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je okarakterisao postupke ukrajinskih vlasti kao „najgrublje kršenje prava i diskriminaciju pravoslavnih hrišćana u Ukrajini, što je u suprotnosti sa nizom opšte priznatih međunarodno-pravnih dokumenata“.

Šef ruske diplomatije smatra da se iza nedavne odluke kijevskih vlasti da isele monahe iz Kijevsko-pečerske lavre krije želja da se „pod izmišljenim izgovorom pomoću represije kanonskoj pravoslavnoj crkvi oduzme jedna od njenih glavnih svetinja“.

- Ovo je u suštini vrhunac progona kanonskog pravoslavlja u Ukrajini - saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Lavrov je pozvao međunarodne lidere da daju „principijelnu ocenu protivpravnom delovanju ukrajinskog režima protiv UPC, da zahtevaju od Kijeva da prestane sa samovoljom i represijama protiv kanonske pravoslavne crkve i da se striktno pridržava obaveza koje je Ukrajina preuzela na sebe prema opšte priznatim međunarodnim dokumentima, kao i da spreče prinudno iseljenje monaha iz Kijevsko-pečerske lavre“.

Podsetimo, o iseljenju manastira UPC MP iz Lavre objavljeno je 10. marta. Teritorija manastira se nalazi pod upravom nacionalnog istorijskog spomenika Kijevo-pečerska lavra.

Ugovor u zakupu će biti raskinut 29. marta, pošto je međuresorna radna grupa, formirana ukazom predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, „utvrdila da je manastir prekršio uslove ugovora o korišćenju državne imovine.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: BORBE U BLIZINI SVATOVA I KREMENAJE - Ruski vojnici koriste sisteme "Grad" i haubice "Msta-S"

Pogledajte više