MAKRON ZA TRPEZOM "OPUŠTAO" ORBANA: Mađarski premijer kod predsednika Francuske

USAGLAŠAVANjE stavova oko rata u Ukrajini, prijem Švedske i Finske u NATO, migracije i mnoge druge osetljive teme našle su se, u ime evropskog jedinstva, na meniju radne večere koju je u ponedeljak uveče u Jelisejskoj palati za premijera Mađarske Viktora Orbana organizovao francuski predsednik Emanuel Makron.

Emanuel Makron.Foto AP

Večera za viskog gosta iz Budimpešte je priređena kao uvertira samitu EU koji će biti održan 23. i 24. marta u Briselu i predstavljala je neku vrstu pripreme za odluke koje uskoro treba da budu donete. U Parizu očigledno smatraju da je u ovom osetljivom trenutku Orbana bolje imati za saveznika, nego dalje zatezati odnose. Makron i Orban su se poslednji put bilateralno sreli u Mađarskoj u decembru 2021. pod sloganom "korisnog kompromisa". Kurs je i sada sličan.

Mađarska je poznata po tome što se ne slaže sa sankcijama uvedenim Rusiji, dugo je zbog toga držala i veto, a u sedištu EU Viktoru Orbanu zameraju i njegove bliske veze s ruskom predsednikom Vladimirom Putinom pre izbijanja sukoba.

Takođe, škakljiva tema su i ljudska prava u Mađarskoj, na šta Brisel redovno ukazuje Budimpešti, a zbog čega su pokretane i određene procedure kažnjavanja. Blokirano je 12 milijardi evra zbog nedovoljne antikorupcijske reforme.

Što se tiče Ukrajine, Mađarska je čvrsta u stavu da Kijevu ne šalje oružje, već samo humanitarnu pomoć, a to nisu jedini disonantni stavovi, pa je Makron hteo da vidi dokle može u opuštenijoj atmosferi, za trpezom, da stigne u približavanju stavova s mađarskim liderom koji smatra da Evropa sankcijama najpre kažnjava sebe.

Veoma važno pitanje je i ulazak Finske i Švedske u Severnoatlantsku alijansu. Sve zemlje, njih 28, osim Mađarske i Turske, ratifikovale su ove kandidature. Izgleda da tu, prema izvorima bliskim Jelsejskoj palati, koje prenose francuski mediji, može da dođe do promena, bar kada je Budimpešta u pitanju.

Iz okruženja francuskog predsednika su poručili da je večera bila prilika da se potvrdi evropsko jedinstvo u podršci Ukrajini protiv ruske agresije, naročito u striktnoj primeni sankcija protiv Rusije.

Rezultati ove večere videće se za desetak dana u Briselu.

Pogledajte više