PEKING UPOZORAVA: Australija, Velika Britanija i SAD se kreću "putem greške i opasnosti"

Srna

14. 03. 2023. u 12:06

KINA je danas upozorila da se Australija, Velika Britanija i SAD kreću "putem greške i opasnosti", dan nakon što su ove tri zemlje objavile sporazum o proizvodnji nuklearnih podmornica.

FOTO: Tanjug/AP

Australija je juče objavila da će od Amerike otkupiti pet podmornica na nuklearni pogon, a da će potom raditi na novom modelu sa američkom i britanskom tehnologijom.

Američki predsednik Džozef Bajden je naglasio da Australija, koja se pre 18 meseci pridružila alijansi pod nazivom AUKUS, sa Vašingtonom i Londonom, neće dobiti atomsko oružje, prenosi agencija Frans pres.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin saopštio je danas da nedavna zajednička objava Amerike, Britanije i Australije pokazuje da te tri zemlje, zarad svojih geopolitičkih interesa, u potpunosti zanemaruju zabrinutosti međunarodne zajednice i kreću se sve više putem greške i opasnosti.

On je optužio tri zapadne države da podstiču trku u naoružanju, navodeći da je bezbednosni sporazum "tipičan slučaj hladnoratovskog mentaliteta".

- Prodaja podmornica sadrži ozbiljan rizik od širenja nuklearnog naoružanja i krši ciljeve Sporazuma o neširenju atomskog oružja - dodao je Venbin.

Lideri tri zemlje Bajden, Riši Sunak i Entoni Albaniz su objavu o prodaji i proizvodnji podmornica saopštili juče u pomorskoj bazi u San Dijegu u Kaliforniji.

BONUS VIDEO: STRAVIČNE SLIKE IZ GRČKE: Operacija spašavanja putnika posle železničke nesreće i dalje traje

Pogledajte više