"TO JE NEVIĐEN ODNOS PREMA PREDSTAVNICIMA CRKVE" Poruka iz Kremlja - Zabrinjavaju zahtevi da monasi napuste Kijevsko-pečersku lavru

Novosti onlajn

13. 03. 2023. u 12:20

ZAHTEVI Ukrajine da monasi napuste Kijevsko-pečersku lavru izazivaju zabrinutost, to je neprihvatljivo, svetska zajednica treba da odgovori u skladu sa tim, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

Foto D. Dozet

- Izaziva (zabrinutost). To je apsolutno neviđen odnos prema predstavnicima crkve, Ruske pravoslavne crkve. Ovo smatramo neprihvatljivim. Smatramo da bi svetska zajednica trebalo da adekvatno reaguje na tako nečuvenu odluku - rekao je Peskov novinarima odgovarajući na pitanje da li zabrinjava pogoršanje situacije oko Kijevsko-pečerske lavre, konkretno, činjenica da ukrajinske vlasti zahtevaju od monaha da napuste manastir.

Nacionalni istorijski spomenik „Kijevsko-pečerska lavra“ je 10. marta obavezao monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste zdanja koja mu pripadaju do 29. marta.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril se 11. marta obratio religioznim liderima i međunarodnim delatnicima s porukom o situaciji u Kijevsko-pečerskoj lavri, navodeći da je cilj ukrajinskih činovnika progon monaha kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve i ocenio da je reč o represivnim merama. Patrijarh se, pored ostalih, obratio i papi Franji.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pogledajte više