PAPA ŽELI DA IDE U KIJEV: "Ali pod jednim uslovom - da odem i u Moskvu"

Novosti onlajn

11. 03. 2023. u 19:54

PAPA Franja je izjavio da je spreman da poseti Kijev ali za to postoji jedan uslov.

Papa Franja , Foto AP

- Spreman sam da idem u Kijev. Želim da idem u Kijev. Ali pod uslovom da odem i u Moskvu. Ili ću ići u oba grada ili ni u jedan - rekao je papa u intervjuu za list „Nasion“.
On je izrazio nadu da će to biti moguće realizovati.

Papa je rekao i da Vatikan preduzima određene diplomatske korake po pitanju situacije u Ukrajini ali da se ne radi o nekakvom mirovnom planu.

- U ovom momentu Vatikan preduzima neke stvari diplomatskog karaktera da bi video može li se nešto postići... Ali, Vatikan nema mirovni plan. Postoji samo služenje u ime mira - naveo je on.

Papa kaže i da su mnogi lideri u svetu zabrinuti zbog situacije u Ukrajini.

- Na primer, premijer Indije Narendra Modi je veoma zabrinut. A Modi je smiren čovek koji može da pozove i jedne i druge na dijalog. To je primer. A tu su i drugi šefovi država. Sada se radi neoficijelno - otkriva papa.

On je dodao da ne zna da li je moguć susret predsednika Rusije i Ukrajine u Vatikanu ali nije isključio mogućnost da se tu sastanu predstavnici različitih država.

- Moguć je susret predstavnika država sveta... Postoji jedna izraelska grupa koja se time bavi, Vatikan se bavi - zaključio je papa Franja.

Predsednik Svetskog saveza staroveraca Leonid Sevastjanov rekao je krajem februara za Sputnjik da je papa Franja sastavio plan za rešenje situacije u Ukrajini u kome se poziva na pravičan inkluzivni mir.

Plan pape Franja sadrži teze o jednakoj odgovornosti za konflikt. Dugotrajan i pravičan mir, čiji je zalog inkluzivnost, uvažavanje kulture i jezika i saradnja sa svima, uključujući Rusiju, Ukrajinu i Evropu je cilj tog plana. Navodi se da su pregovori instrumenti za postizanje mira. Prioritet je očuvanje života i zdravlja ljudi, kao i to da treće strane ne učestvuju u oružanim konfliktima. U planu se predlaže da Vatikan bude teren za pregovore.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO:

TO MOGU SAMO ŽENE: Vidite kako su sestrice štitile inkubatore dok je zemljotres razarao Tursku


 

Pogledajte više