FRANCUZI PONOVO NA ULICAMA: Sedmi dan protesta širom zemlje

FRANCUZI su u subotu po sedmi put od sredine januara izašli na ulice u protestu protiv penzijske reforme. Protesne povorke organizovane su širom zemlje.

Foto: Printskrin

Tokom celog dana očekivalo se više od milion ljudi na ulicama. Od ranog jutra, demonstriralo se po unutrašnjosti. Povorke su organizovane u Anžeu, Lionu, Marselju, Tononu, Nici... Početak pariskih manifestacija, po tradiciji, zakazan je popodne, za 14 sati. Popodne se protestovalo i u Lionu.

Dodatnu ljutnju demonstranata izazvalo je pismo predsednika Emanuela Makrona koji je u petak odbio da primi predstavnike sindikata. Za to vreme, u Senatu se nastavlja rasprava o predlogu zakona. Vlasti imaju problem da sakupe većinu, pa je moguće da će, čak, reformu "progurati" na osnovu posebne kaluzule u ustavu koja im to omogućuje bez glasanja.

Vlada za sada ne popušta i nada se slabljenju protesta. Nove ulične manifestacije zakazane su već za sredu. Istovremeno, traju sporadične štrajkačke akcije. Rafinerije su blokirane, a železnički saobraćaj je i za vikend prore|en.

Predstavnik sindikata "Se-Že-Te" Patrik Santo za region Nice najavio je dalje intervencije štrajkača u oblasti elektro-sektora i gasa.

Prema poslednjem istraživanju javnog mnjenja, 63 odsto grđana podržava ulične proteste, a 54 odsto pokušaj blokade zemlje.

BONUS VIDEO:

"GRAD SVETLOSTI" PREKRIVEN SMEĆEM: Nastavlja se štrajk komunalnih radnika u Parizu

Pogledajte više