ZELENSKOM "PEDALE" OD AMERIKANACA: Posle Makartija, i Oskar odbio ukrajinskog predsednika

A. V. V. 11. 03. 2023. u 08:00

U RAZMAKU od samo dva dana ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski dobio je dve "pedale" od Amerikanaca! Pošto je njegov poziv, upućen predsedavajućem Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinu Makartiju, da poseti Kijev i "vidi šta se dešava" odbijen, juče mu je stigla i vest da je, drugu godinu zaredom, odbačen predlog da održi govor na dodeli filmskih nagrada Oskar u Los Anđelesu.

FOTO: AP/Tanjug

Kako je preneo "Gardijan", predsednik Ukrajine je planirao da se putem video-poziva u nedelju uveče tokom ceremonije obrati širokom auditorijumu. Odluku da odbiju Zelenskog organizatori su doneli posle objavljivanja rezultata ankete koja je pokazala da je opala američka podrška Ukrajini, piše britanski list. Oskar ni lane nije hteo Zelenskog u svojim redovima.

Odluku Oskara da ne dozvoli kolegi glumcu da održi još jedan od govora po kojima je postao prepoznatljiv od početka rata u Ukrajini, kao na filmskim festivalima u Kanu i Berlinu, ili na dodeli nagrada Gremi, Zlatnih globusa, juče je, ironično, prokomentarisala i portparolka MIP Rusije Marija Zaharova:

- Kakvi nitkovi. Zelenski ne samo da treba da nastupi na dodeli Oskara, već je vreme i da samu nagradu dobije za glavnu ulogu u američkoj horor seriji. Hiperrealistični monstrum-zavisnik i od Vašingtona i od drugih preparata, za razliku od predsednika Goloborodka iz serije "Sluga naroda" - navela je.

Američki kongresmen ranije je Zelenskom poručio "da ne mora da ide u Kijev da bi video šta se dešava". Političke govore Zelenskog nisu hteli ni organizatori Svetskog prvenstva u fudbalu, odbivši njegov zahtev da se obrati navijačima uoči finalne utakmice između Francuske i Argentine.

ODELO ZAMENIO VOJNOM MAJICOM

UKRAJINSKI predsednik govore je putem video-poziva održao u američkom Kongresu, Evropskom parlamentu, Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Prvi govor održao je 23. februara 2022. rekavši narodu da će se braniti ukoliko budu napadnuti. Tada se poslednji put naciji obratio obučen u odelo, da bi ubrzo ušao u maslinastu vojnu majicu po kojoj će postati prepoznatljiv.

Pogledajte više