ŠTRAJKAČI OSTAVILI BOLNICE BEZ STRUJE: Iscurio helijum, evakuisani pacijenti

PROTESTI u Francuskoj dovode do neskvadašnjih situacija, od kojih neke mogu da budu i vrlo opasne, poput one koja se dogodila u mestu Šarlvil Mezijer, na granici s Belgijom.

profimedija

Štrajkači su isključili struju u kvartu oko železničke stanice, čime su kolateralno bez napona ostavili kliniku, koja je morala da bude evakuisana, jer se zbog toga pregrejao sistem za hlađenje magnetne rezonance.

Usled toga, došlo je do ispuštanja tečnog helijuma. Radiolog u ovoj bolnici Alen Ajem ističe da je helijum srećom iscureo van spoljnih zidova bolnice. Pacijenti su hitno tokom noći prebačeni u druge ustanove.

Dnevno je na ovaj način za preglede uskraćeno 50-60 ljudi, a uspostavljanje sistema trajaće nekoliko dana. Kapacitet aparata je hiljadu litara helijuma, i neće moći da radi sve dok se u potpunosti ne napuni. Ne zna se ni da li je aparat oštećen.

Isključenjima struje pogođeno je više medicinskih centara u zemlji. U Kaoru je, na primer, isključen centar za dijalizu.

Sindikalisti kažu da vode računa koga isključuju, da se događaju greške zbog stare kartografije, kao i da se izvinjavaju građanima za svoje različite akcije i da tom prilikom nailaze na pozitivan odgovor.

Pogledajte više