RUSIJI PREKIPELO: Cela prepiska o istrazi napada na „Severni tok“ uskoro će ugledati svetlost dana

Novosti online 10. 03. 2023. u 09:49

RUSIJA će uskoro objaviti celu prepisku sa Nemačkom, Danskom i Švedskom o istrazi napada na gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“, izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

Foto Tanjug/AP

Kako je rekao, Rusija nastoji da sve bude transparentno, stoga će ta prepiska biti poslata i svim članovima Savet bezbednosti UN.

Prema njegovim rečima, čitava prepiska sa Danskom, Švedskom i Nemačkom o napadu na gasovode svodi na to da te tri zemlje odbijaju da Moskvi daju bilo kakvu informaciju o toku istrage i da drže Moskvu po strani.

- Ne daju nam nikakvu informaciju. Ne dopuštaju nam da se na bilo koji način uključimo u istragu, bez obzira na to što smo baš mi ona strana koja je pogođena napadom na gasovod - rekao je on ukazujući na apsurdnost čitavog procesa, te dodao da Moskvi stižu pisma u kojima samo piše: „Mi radimo to što radimo, ne mešajte se u tuđ posao“.

Poljanski je poručio i da određeni broj članica UN nije zainteresovan za to da bude formirana posebna komisija pri ovoj organizaciji koja bi sprovela nezavisnu istragu jer smatraju da istragu nije neophodno sprovesti.

- Ipak, Rusija neće odustati od pokušaja da dođe do nezavisne istrage, a nakon tri konsultacije po ovom pitanju, UN će do kraja meseca glasati, te se konačno izjasniti po ovom pitanju - dodao je.

Poljanski je naveo i da medijske spekulacije na ovu temu, uključujući i poslednji članak „Njujork tajmsa“, u kojem se navodi da iza napada stoji ukrajinska teroristička organizacija, pokazuju da je Moskva u pravu kada zahteva objektivnu međunarodnu istragu.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: PRITISNULI DUGME ZA SAMOUNIŠTENjE: Japanci prekinuli let rakete sa važnim satelitom zbog kvara

Pogledajte više