ZAPAD NAVODIMA O "SEVERNOM TOKU" RAZBESNEO RUSIJU: Pokušaji prebacivanja krivice na ukrajinskog oligarha su sramni

Novosti online 09. 03. 2023. u 13:58

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je da su pokušaji zapadnih medija da krivicu za napade na gasovode „Severni tok“ i „Severni tok 2“ prebace na nekakvog ukrajinskog oligarha – sramni.

Foto AP

- Pokušaji da se pozivanjem na nekakve zapadne obaveštajne službe objasni da su eksplozije na gasovodima delo izvesnog ukrajinskog oligarha – smatram da je to jednostavno sramotno za one koji takvu verziju provlače kroz zapadne medije koji su pod njihovom kontrolom - rekao je Lavrov nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Fejsalom bin Farhanom el Saudom u Moskvi.

On je dodao da Rusija insistira na tome da sekretarijat Ujedinjenih nacija sprovede istragu eksplozija na gasovodima.

- Rusija je podnela Savetu bezbednosti UN rezoluciju sa zahtevom upućenom sekretarijatu UN da organizuje nepristrasnu istragu. Mislim da činjenice koje su danas dostupne u javnosti i sramotna reakcija zapadnih medija na njih koju vidimo poslednjih dana neće proći nezapaženo - rekao je šef ruske diplomatije.

Lavrov je istakao da „svaki savestan član međunarodne zajednice treba da insistira na nepristrasnoj, objektivnoj istrazi kako organizatori tog terorističkog akta ne bi izbegli odgovornost".

Takođe je konstatovao da generalni sekretar UN Antonio Guteres i njegovi saradnici na sve moguće načine izbegavaju odgovore u vezi sa situacijom sa napadima na „Severni tok“.

Ranije je britanski list „Tajms" objavio da su zapadne obaveštajne agencije nedelju dana nakon eksplozije znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2". U članku se navodi i da evropski obaveštajci znaju i ime „privatnog sponzora” sabotaže. Službe bezbednosti ne otkrivaju njegov identitet, ali kažu da je reč o bogatom Ukrajincu koji, navodno, nema veze sa predsednikom Vladimirom Zelenskim.

Takođe, Nemački list „Cajt“ saopštio je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, te da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.

Prvobitno je „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, objavio da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: SNIMAK IZ VAZDUHA POKAZUJE RAZMERE TRAGEDIJE: U Grčkoj trodnevna žalost posle železničke nesreće

Pogledajte više