BRITANSKI LIST: Istraga "Severnog toka" upućuje na ukrajinskog biznismena

Srna

09. 03. 2023. u 10:24

ZAPADNE obaveštajne agencije koje istražuju eksplozije na gasovodima "Severnog toka" razmatraju moguću umešanost istaknutog ukrajinskog biznismena, piše britanski list "Telegraf", pozivajući se na izvore upoznate sa tim pitanjem.

Foto AP

Britanski list navodi da zna ime biznismena i da neke od karakteristika napada nagoveštavaju njegovu umešanost u sabotažu.

U izveštaju se ističe da izvor u jednoj od evropskih obaveštajnih službi nije razjasnio da li je biznismen zvanično osumnjičen.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je juče italijanskoj štampi da njegova zemlja nema nikakve veze sa napadom na gasovode jer "nema dokaza" u tim navodima, nazivajući te glasine "štetnim" i "nepravednim".

Pozivajući se na američke zvaničnike, američki list "Njujork tajms" objavio je u utorak, 7. marta, da novi obaveštajni podaci ukazuju na umešanost "proukrajinske grupe" u incidente na "Severnom toku". Istovremeno, američki zvaničnici su, navodno, rekli da nema dokaza da je ukrajinsko rukovodstvo umešano u operaciju.

U međuvremenu, nemački list "Cajt" pozvao se na istražioce, koji su rekli da je napade izvelo šest lica nepoznate nacionalnosti koristeći čamac iznajmljen od jedne poljske firme, koja je očigledno u vlasništvu dvojice Ukrajinaca.

Gasovodi "Severni tok jedan" i "Severni tok dva", koji su izgrađeni za isporuku gasa ispod Baltičkog mora iz Rusije u Nemačku, van pogona su otkako su ih pogodile eksplozije prošlog septembra.

Operater "Severnog toka", kompanija "Severni tok AG", saopštila je da je pričinjena šteta bez presedana i da nije moguće proceniti vreme potrebno za popravku.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pogledajte više