"NJujork tajms" nije izvestio da je Pentagon "stao na stranu ruske vojske" (ISPRAVKA)

Novosti online 09. 03. 2023. u 09:42

IZVEŠTAJE "Njujork tajmsa" o američkom odbijanju da Međunarodnom krivičnom sudu dostavi dokaze o ruskim zločinima u Ukrajini, objavili smo, prenevši sa portala Sputnjik, kao tvrdnju da je Pentagon "stao na stranu ruske vojske". To je netačno interpretirano.

Foto AP

Na to nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba, u svojoj analizi, a prema čijim smernicama smo dodali o čemu se tačno radi kad je ova tema u pitanju.

"Američka vojska je protiv pružanja pomoći sudu u istraživanju slučajeva protiv državljana Rusije jer se plaše stvaranja presedana koji bi kasnije mogao dovesti do krivičnog gonjenja američke vojske. Drugi članovi administracije, uključujući obaveštajne službe, Stejt department i Ministarstvo pravde, zalažu se za predaju dokaza Međunarodnom krivičnom sudu", navodi američki list, uz sledeće:

"U decembru je Kongres promenio zakonska ograničenja za pomoć gorenavedenom sudu kako bi dozvolio američkim vlastima da pomognu u istragama i krivičnom gonjenju u vezi sa sukobom u Ukrajini. Međutim, politička debata se nastavlja iza zatvorenih vrata, unutar Bajdenove administracije, o tome da li to treba činiti."

ŠTA SU ČINjENICE?

Navoda o svrstavanju Pentagona na stranu ruske vojske nema u članku o odbijanju američkog Ministarstva odbrane da pošalje dokaze Sudu u Hagu, koji je objavio "Njujork tajms." Takva formulacija objavljena je u naslovu članka na Sputniku 9. marta, koji je preneo i naš portal.

Članak "Njujork tajmsa" donosi i detaljan pregled odnosa Sjedinjenih Američkih Država s ovim sudom u Hagu, o čemu Sputnjik nije pisao.

Strah od mogućnosti da se pred Sudom u Haagu procesuiraju i američkih građani/ke razlog je zbog kojeg SAD već dugo drže Sud “na distanci”, naveo je "Njujork tajms". Kongres je u zakonima donesenim 1999. i 2002. godine ograničio podršku i pomoć koju američka vlada može pružiti Sudu.

Naime, kao što stoji u našem tekstu, u decembru je Kongres napravio izuzetak omogućivši Vladi da asistira MKS-u u “istrazi i krivičnom progonu stranih državljana u vezi sa situacijom u Ukrajini, uključujući podršku žrtvama i svedocima”, američki list navodi da je Pentagon ostao pri stavu da SAD ne trebaju da pomažu Sudu u istragama protiv Rusa u Ukrajini, iz razloga jer Rusija, kao ni SAD, nije ratifikovala Rimski statut.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju neproverenih informacija.

Pogledajte više