RAT U UKRAJINI: CIA - Narednih pola godine kritične za sukob; VSU sprema 60.000 “bajoneta” za ofanzivu (VIDEO/FOTO)

Novosti online 09. 03. 2023. u 06:47 >> 02:39

U TOKU je 379. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Eksplozije su rano jutros odjeknule u Odeskoj, Harkovskoj, Lavovskoj, Volinjskoj, Dnjepropetrovskoj oblasti. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je da Kijev neće koristiti zapadno oružje za napade na rusku teritoriju.

Foto Tanjug/AP

Britanski plaćenik komanduje u Bahmutu

Grupom militanata u Bahmutu komanduje britanski plaćenik Ejden Aslin, koji je prethodno zarobljen u Azovstalu i osuđen na smrt u DNR.

Aslin je objavio snimak njegove jedinice kako vuče ranjenog čoveka sa prve linije fronta.


CIA: Narednih pola godine kritične za sukob

Narednih šest meseci kritični su za sukob u Ukrajini, izjavio je direktor CIA Vilijam Berns.

-Rekao bih da će u kontekstu obaveštajnih podataka, narednih nekoliko meseci ─ četiri, pet, šest, biti kritični na bojnom polju u Ukrajini, rekao je Berns tokom saslušanja u Kongresu.

Foto: Profimedia/Vikipedija

On je naglasio da će, prema istim procenama, ruska vojska uspeti da postigne taktičke uspehe, dok američki obaveštajci smatraju da oni neće biti značajni.
 

 

Vazdušna uzbuna u više oblasti Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Odeskoj, Poltavskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, saopštila je zvanična ukrajinska agencija za obaveštavanje i upozoravanje građana.

FOTO: AP/Tanjug

Vladimir Zelenski

Ukrajinci bi pregovore, a Zelenski?

Sve više Ukrajinaca se zalaže za mirovne pregovore sa Rusijom, izjavio je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine Aleksej Danilov.

-Imajte u vidu, takvih (koji se zalažu za pregovore sa Rusijom) ima sve više. To je veoma opasna tendencija kada ljudi, čak iz zapadne Ukrajine, počinju da govore o takvim stvarima, rekao je Danilov komentarišući pozive nekih političara da se sedne za pregovarački sto.
 

Spremaju 60.000 “bajoneta” za ofanzivu

Zapadni zvaničnici se ne slažu oko toga da li će ovaj broj vojnika biti dovoljan da istera rusku vojsku sa teritorija koje zauzima.

Ozbiljan problem ostaju i municija i nedostatak aviona Oružanih snaga Ukrajine.
Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine A. Sirski rekao je da značaj držanja Bahmuta stalno raste.

Foto Tanjug/AP

-Svaki dan odbrane grada nam omogućava da dobijemo na vremenu za pripremu rezervi i pripremu za predstojeće ofanzivne operacije. Istovremeno, u borbama za ovu tvrđavu, neprijatelj gubi najspremniji i borbeno najspremniji deo njegove trupe – jurišni odredi Vagner, rekao je on.

General je „zaboravio“ da doda da u ovim bitkama Oružane snage Ukrajine gube svoje najspremnije jedinice, što je vojska više puta navela.

 

Seul je odobrio snabdevanje poljskih haubica korejskim rezervnim delovima

Južna Koreja je prošle godine odobrila izvoz poljskih samohodnih haubica Krab u Ukrajinu. Ovo su nedavno saznali dopisnici Rojtersa.

Haubice se već koriste u Ukrajini – u junu 2022. Poljska je Kijevu predala 18 samohodnih topova. Nakon toga, neki su počeli da se pitaju kako je Južna Koreja umešana u donošenje takve odluke. Činjenica je da je jedna od glavnih komponenti u proizvodnji ove vrste vojne opreme šasija južnokorejskih samohodnih topova K9.

MAPA situacije u Bahmutu od američkih vojnih stručnjaka

Ruske trupe su koncentrisale svoje snage na istočnoj obali reke Bahmutke, ali su njihove jurišne grupe već prešle reku na porušenom pešačkom mostu kod škole broj 5.

-Izveštava se da se ukrajinske trupe bore u gradu zapadno od škole. Borbe se nastavljaju, komentariše mapu kolumnista Čak Pfarer.

 

Šef ltvanskih obaveštajaca: Rusi imaju resurse za dve godine

Rusija ima dovoljno resursa da nastavi rat visokog intenziteta protiv Ukrajine još dve godine. Ovo je na konferenciji za novinare izjavio šef litvanske vojne obaveštajne službe Elegijus Pavlavicijus.

 

Žestoke borbe za Marjinku

Nastavljaju se žestoke borbe na Marjinskom pravcu u DNR, ukrajinske trupe prebacuju nove rezerve, izjavio je vd lidera DNR Denis Pušilin televiziji „Rosija 24“.

I situacija u području Ugljedara ostaje stabilno teška, dodao je on.

Pušilin je istakao i značaj vojnih dejstava na prvomajskom pravcu kako bi se „presekli” svi logistički pravci neprijatelja.

Poljska i Slovačka o isporuci MiG-29 Kijevu

Poljska je spremna da zajedno sa Slovačkom isporuči Ukrajini lovce MiG-29, saopštio je ministar odbrane Slovačke Jaroslav Nađ.

Prema njegovim rečima, na sastanku ministara odbrane EU u sredu u Švedskoj, njegov poljski kolega je potvrdio da će Bratislava učestvovati u zajedničkoj isporuci vojnih aviona Ukrajini.

Foto: Printscreen Yutube

 

 

Ruska avijacija oborila ukrajinski MIG-29 i helikopter MI-8; Stižu novi lovci u Kijev

 -Nastavljaju se žestoke borbe na Marjinskom pravcu u DNR, ukrajinske trupe prebacuju nove rezerve- izjavio je vd lidera DNR Denis Pušilin televiziji „Rosija 24“.

-I situacija u području Ugljedara ostaje stabilno teška- dodao je on.

Pušilin je istakao i značaj vojnih dejstava na prvomajskom pravcu kako bi se „presekli” svi logistički pravci neprijatelja.
 

Oružane snage Rusije izvele intenzivni napad na vojne objekte u Ukrajini

Oružane snage Rusije su izvele intenzivni napad na vojne objekte u Ukrajini, kao odgovor na terorističkih akcija koje je Kijev organizovao u ruskoj Brjanjskoj oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U napadu koji je rano jutros izveden na teritoriju Ukrajine uništena je baza udarnih dronova ukrajinske vojske.

Pored toga, sprečeno je prebacivanje rezervi i železnički transport stranog naoružanja, a izbačeni su iz stroja i pogoni za remont vojne tehnike i proizvodnju municije.
 

Rogov: Isključenje struje nuklearki Zaporožje nije u vezi sa granatiranjem

Ruska vojna uprava dela Zaporoške oblasti u Ukrajini demantovala je da je do prekida snabdevanja strujom nuklearne elektrane Zaporožje došlo zbog ruskih udara.

Predsednik pokreta "Mi smo uz Rusiju" Vladimir Rogov saopštio je da je ukrajinska strana jutros potpuno obustavila isporuku električne energije nuklearnoj elektrani Zaporožje i da to nije u vezi sa ruskim udarima.

 -U 04.53 isključen je poslednji dalekovod koji je napajao nuklearnu elektranu Zaporožje. Trenutno je nuklearna elektrana potpuno bez struje iz spoljnih izvora. To nema veze sa granatiranjem, u okrugu se nije desilo ništa što bi dovelo do isključenja. To je prosto nemoćna zloba Kijeva- rekao je Rogov, prenosi list Izvestija.

Ukrajinske vlasti su prethodno saopštile da je usled udara nuklearna elektrana Zaporožje, koja je pod kontrolom Moskve, ostala bez napajanja električnom energijom.

Rusija je jutros izvela masovne raketne i udare dronvoima na više oblasti u Ukrajini.

Isključen poslednji dalekovod, koji je napajao Zaporošku nuklearku

Ukrajina prekinula isporuke struje Zaporoškoj nuklearki, stranica je prešla na rad uz pomoć dizel-generatora, saopštio je član glavnog saveta administracije regiona Vladimir Rogov.

 -U 4.53 (iz Ukrajine) je isključen poslednji dalekovod, koji je napajao Zaparošku nuklearku. Trenutno je nuklearna elektrana isključena sa spoljnih izvora napajanja - rekao je on.

 -To nema nikakve veze sa granatiranjem, u okrugu se nije ništa desilo što bi dovelo do isključenja. To je samo nemoćni gnev Kijeva - naglasio je Rogov.

On je dodao da zbog prestanka isporuke električne energije nuklearki može doći do poteškoća sa grejanjem u Energodaru.

Dva elektrobloka su prebačena u režim hlađenja, istakao je ruski zvaničnik.
 

Ruske snage zauzele bitan položaj

Selo Dubovo-Vasiljevka, severozapadno od Artjomovska, prešlo je pod kontrolu ruskih snaga, saopštio je Evgenije Prigožin, osnivač grupe "Vagner".

Kijev: 40 odsto grada bez grejanja, 15 odsto bez struje posle jutrošnjih udara

Oko 40 odsto Kijeva je bez grejanja, a oko 15 odsto bez struje nakon jutrošnjih ruskih udara na energetske objekte, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko.

 -Nakon raketnog napada, zbog vanrednog nestanka struje, 40 odsto potrošača u glavnom gradu trenutno je bez grejanja. Vodovod funkcioniše normalno - napisao je Kličko na Telegramu.

Gardijan navodi da je u Kijevu trenutna temperatura četiri stepena Celzijusa.

Kličko je naveo da je dvoje povređenih u jutrošnjim udarima hospitalizovano.

Kijev: Pogođena termoelektrana

Napad na kijevsku termoelektranu je potvrđen - novinar Tajmsa Maksim Taker objavio je snimak udara na Tviteru.

Više od 15 udara u Harkovskoj oblasti

Rusija pokrenula seriju raketnih napada na Ukrajinu

Rusko vazdušno kosmičke snage i ratna mornarica započeli su rano jutros oko pet sati žestoki kombinovani raketni napad na ciljeve kritične infrastrukture širom Ukrajine.

Skoro svi gradovi pod kontrolom vlasti u Kijevu su postali mete dronova kamikaza i krstarećih raketa.

U napadu učestvuje 15 strateških bombardera Tu95MS sa kojih se lansiraju krstareće rakete H-101 i H-555, 7 bombardera dugog doleta TU -22M3 naoružanih sa krstarećim raketama H-22 koje imaju bojevu glavu tešku 950 kg.

Sa mora napad je izvršen sa tri raketne fregate koje su lansirale krstareće rakete kalibra.

Bez struje su trenutno Harkov, odnosno cela Harkovska oblast, Odesa - Odeska oblast, Lavovski oblast i Dnjepropetrovsk. Nad Kijevom se vije gust crni dim, ali nema zasad informacija šta je napadnuto.

Inače, NATO alijansa je rano jutros pokrenula operaciju izviđanja uz poljsko-ukrajinsku granicu sa letećim radarskim stanicama za rano otkrivanje i upozoravanje i dostavljanje informacija u realnom vremenu Kijevu o letu raketa i bombardera i pravcima dolaska kako bi Ukrajinska PVO mogla da reaguje.

Napad je počeo u ranu zoru 9. marta oko 5 sati po srednjoevropskom vremenu, kada su se iznad pojedinih gradova u Ukrajini pojavili svetleći baloni, ubrzo zatim usledio je masovni udar dronovima kamikazama "geran", odnosno "šahid".

Serija detonacija potresla je prestonicu Kijev, Rovno, Dnjepropetrovsk, Odesu, Nikolajev, Ivano Frankovsk, Luck, Lavov, Vinicku oblast. Ubrzo za njima udar na mete kritične infrastrukture izvele su krastareće rakete iz zone Kaspijskog jezera i severnog dela Rusije.

Zbog masovnog napada Rusa isključenja struje u Dnjepropetrovskoj oblasti 

U Dnjepropetrovskoj oblasti uvedena su preventivna isključenja struje, navodi ukrajinsko izdanje Klimenko Time.

 - U Dnjepropetrovskoj oblasti, zbog masovnog napada, preventivni nestanci struje - navodi ovaj medij.

Ruski padobranci osujetili ukrajinski napad u LNR

Ruski padobranci u Luganskoj Narodnoj Republici naneli su vatreni poraz grupi ukrajinskih vojnika koja se kretala u blizini njihovih položaja, rekao je za RIA Novosti komandant jedinice sa pozivnim znakom Kozir.

Udar u Odesi

 - U Odeskoj oblasti je oštećen objekat energetske infrastrukture, na snazi su restrikcije u snabdevanju strujom - izjavio je šef regionalne administracije Maksim Marčenko.

Kako je napisao u Telegram kanalu, oštećen je "objekat energetske infrastrukture regiona". 


 

Ukrajinski mediji javljaju o eksploziji u Kijevu

 - U Kijevu je odjeknula nova eksplozija - navodi se u saopštenju ukrajinskog lista Strana.ua.

Ukrajinski mediji su izvestili o eksplozijama u Krivom Rogu

Mediji su izveštavali o eksplozijama u Krivom Rogu, u Lavovskoj i Ivanovo-Frankivskoj oblasti.

 - U Krivom Rogu se čuju zvuci eksplozija - navodi se u poruci na Telegram kanalu.

 

Vazdušna uzbuna na gotovo čitavoj teritoriji Ukrajine

Na gotovo čitavoj teritoriji Ukrajine proglašena je uzbuna za vazdušni napad, pokazuju podaci na onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Prema onlajn mapi, signal za vazdušni napad se čuje u svim regionima osim Černjigova, Sumija i Harkova.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pogledajte više