ŠTRAJKAČI BLOKIRALI RAFINERIJE: Francuzi se pribojavaju nestašice goriva

BENZIN ne samo da je preskup u Francuskoj, već ga, po ceni od dva evra za litar, izgleda neće biti dovoljno. Da tako bude, doprineo je trenutni štrajk rafinerija zbog penzijske reforme.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Na nekim pumpama već su počeli da se stvaraju redovi. Snabdevenost, za sada, nije dovedena u pitanje, jer postoje zalihe, ali se postavlja pitanje šta će biti ako obustava rada potraje.

 Svi se pribojavaju situacije iz protekle jeseni, kada je trajala prava jagma za naftom, jer su nezadovoljni radnici tada štrajkovali zbog toga što sa njima nije podeljen finansijski kolač usled skupljeg benzina. Razlozi su sada drugačiji, ali problem može da bude isti.

Neki su danas i juče počeli da pune ne samo rezervoare, već i kanistre, poučeni prethodim iskustvom kada je bilo i tuča na pumpama sa snimcima koji su obišli svet.

Rafinerije i dalje prerađuju gorivo, samo što su im izlazne kapije zatvorene. Takođe, skladišta, njih dvesta, širom zemlje su puna, sa 30 dana zalihe, i nastavljaju da snabdevaju pumpe. Ali, šta će biti kad se isprazne, pitaju se vozači.

Država, takođe, raspolaže i sa tri meseca strateških zaliha. Sve će zavisiti od toga koliko će trajati sučeljavanje vlasti i štrajkača oko penzijske reforme. Radnici u rafinerijama su među najodlučnijima.

Pogledajte više