HITNA REAKCIJA ANKARE: Turska pozvala ambasadora SAD zbog posete njenog oficira bazi na severu Sirije

Tanjug

06. 03. 2023. u 16:19

MINISTARSTVO spoljnih poslova Turske pozvalo je danas američkog ambasadora u Ankari Džefrija Flejka na razgovor zbog posete visokog američkog vojnog oficira američkoj bazi u oblasti koju kontroliše, sirijsko krilo Radničke partije Kurdistana (PKK), preneo je danas turski Dejli Sabah pozivajući se na neimenovane izvore.

Foto: Piksabej

Portal prenosi da je ministarstvo od ambasadora tražilo objašnjenje za posetu.
Predsedavajući Združenog načelnika štabova, armijski general Mark Milej, došao je u nenajavljenu posetu u subotu kako bi procenio uspešnost misije koja je na tom području prisutna već osam godina, i pregledao mere zaštite američkih trupa od potencijalnih napada.

Oko 900 američkih vojnika raspoređeno je u nekoliko baza i punktova širom severoistočne Sirije, a posetu je takođe osudilo i sirijsko Ministarstvo spoljnih događaja, podseća Dejli Sabah.

- Sirija oštro osuđuje ilegalnu posetu američkog predsednika načelnika generalštabova ilegalnoj američkoj vojnoj bazi na severoistoku Sirije -  navodi se u saopštenju tog ministarstva.

PKK se smatra terorističkom organizacijom u SAD, Turskoj i Evropskoj uniji, a podrška Vašingtona njenoj sirijskoj podružnici, IPG, predstavljala veliki pritisak na bilateralne odnose sa Ankarom.

SAD su se isprva udružile sa IPG u severoistočnoj Siriji u borbi protiv takozvane Islamske države, a pod izgovorom borbe protiv te grupe, kako navodi Dejli Sabah, SAD su obezbedile vojnu obuku i dale pune kamione vojne podrške pripadnicima IPG, uprkos bezbednosnim zabrinutostima saveznice u NATO-u.

BONUS VIDEO: 

RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA: Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

Pogledajte više