ŠTA ZA AMERIKU ZNAČI PAD BAHMUTA? Rusi možda ovim promene tok rata, ali Pentagon ne želi to da prihvati

Novosti Onlajn

06. 03. 2023. u 15:25

AMERIČKI ministar odbrane kaže da Bahmut ima više simboličan nego operativni značaj i da njegov pad ne bi nužno značio da je Moskva ponovo preuzela inicijativu.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Google maps

Bahmut je, podsetimo, poprište jedne od najkrvavijih bitaka u ukrajinskom ratu, a ruske snage žestoko granatiraju grad. Ruske snage predvodi grupa "Vagner" Jevgenija Prigožina koji je slao snimak u kom je tvrdio da su "skoro u centru grada". Ipak, grad još nije "pao".

Prema Institutu za proučavanje rata u Bahmutu je ostalo još oko 10.000 ukrajinskih vojnika, ali je navodno već počelo taktičko povlačenje ukrajinskih snaga.

S druge strane, nemački Bild je danas objavio da je glavnokomandujući ukrajinskim snagama general Zalužni tražio od predsednika Ukrajine da izda naredbu o povlačenju ukrajinske vojske iz Bahmuta, ali je Zelenski to navodno odbio. U istom tekstu se tvrdi i da ni sami Ukrajinci ne znaju zašto i dalje pokušavaju da zadrže položaje jer su opkoljeni sa svih strana.

Međutim, američki ministar odbrane Lojd Ostin smatra da eventualna pobeda Rusa u Bahmutu neće uticati bitno na tok rata.

- Mislim da je to više simbolična vrednost nego strateška i operativna vrednost. Pad Bahmuta neće nužno značiti da su Rusi promenili tok ove borbe - rekao je on, dodajući da ne želi da prognozira hoće li i kada Bahmut pasti.

Ostin je takođe rekao i da, ako se ukrajinske snage odluče na premeštanje zapadno od Bahmuta, on to neće smatrati strateškim neuspehom.

BONUS VIDEO: RUSKI LOVCI-BOMBARDERI PONOVO NA ZADACIMA - Snimci borbenih aktivnosti posada u avionima Su-25

(Index.hr)

Pogledajte više