TERORISTI NEONACISTI VRŠLJALI PO RUSIJI: Sela u Brjanskoj oblasti napali strani plaćenici koji ratuju za Ukrajince

Branko VLAHOVIĆ

04. 03. 2023. u 11:09

DOK Ruska federalna služba bezbednosti navodi da je potisnula ukrajinske teroriste preko državne granice, a zatim ih "pokrila" artiljerijskim udarima, moskovski listovi pišu da je u grupi neonacista koja je iz Ukrajine ušla u Brjansku oblast bio i glumac Kiril Kanahin sa drugovima. Oni su ubili dva civila i ranili desetogodišnje dete, a akciju su snimali kako bi pred gazdama u Kijevu mogli da se hvale.

Foto: Printskrin

Snimljeni su teroristi iz "Ruskog dobrovoljačkog korpusa", koji tobože predstavljaju unutrašnji otpor u samoj Rusiji. U toj jedinici su ljudi protiv kojih su u Rusiji pokrenuti odavno krivični postupci, pa su pobegli u Ukrajinu.

Jedan od njih je bivši glumac, zatim učitelj joge Kiril Kanahin, koji je svojevremeno igrao u moskovskom serijalu "Gluhar". U Ukrajinu je pobegao 2018. godine. Na društvenim mrežama je mnogo njegovih slika sa nacističkom simbolikom i oružjem, a pseudonim mu je Radonski. Njegov saborac Denis Nikitin, poznatiji kao Kapustin, emigrirao je s majkom u Nemačku, ali je proteran zbog neonacističkih napada na migrante.

Po povratku sa krvavog zadatka Nikitin je uverio gazde da im je lojalan. On se ranije žalio ukrajinskim novinarima da su ga tamošnje službe mnogo puta proveravale, jer je hteo da se priključi nekoj ukrajinskoj vojnoj strukturi. Tek je minule jeseni uspeo da sa istomišljenicima uđe u "Inostrani legion", koji čine strani najamnici. Posle napada na Brjansku oblast isupnila mu se želja da daje intervjue ukrajinskim novinarima.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da će biti preduzete mere da se ništa slično onom u Brjanskoj oblasti ne ponovi. Takođe će se analizirati kako su teroristi uopšte mogli da dođu do ruskih sela u Brjanskoj oblasti.

PROPALE DIVERZIJE NA RUSKE BRODOVE

RAKETNIM udarima Rusi su uništili ukrajinsku bazu na ostrvu Majski u Nikolajevskoj oblasti, gde su Britanci pripremali podvodne diverzante da morskim dronovima napadaju ruske brodove. Na taj a nameravali su da zaustave eventualni ruski desant na ukrajinsku teritoriju kojim su nameravali doći do Pridnjestrovlja. Kakva je sudbina britanskih instruktora zasad se ne zna.

Za vreme SSSR-a ostrvo Prvomajsko, koje je narod nazvao Majsko, bio je baza morske vojne obaveštajne službe gde je bila cela brigada. Posle raspada SSSR-a na ostrvu je bio Ukrajinski morski centar specijalne namene, da bi 2004. godine bio preseljen u Očakovo u Nikolajevskoj oblasti, pa je baza na ostrvu 2005. zatvorena. Kasnije je ipak počelo da se koristi to ostrvo za obuku ukrajinske morske pešadije.
Ukrajinci su morske dronove koristili 29. oktobra prilikom napada na Sevastopolj i usidrene brodove. U napadu je učestvovalo devet bespilotnih letelica, kao i sedam morskih dronova. Sve vazdušne letelice su uništene, uz četiri morska drona. I tada su, po mišljenju ruskih eksperata, Ukrajince obučavali britanski instruktori. Zelenski je kasnije izjavio da će skupljati dobrovoljne priloge za kupovinu morskih dronova. 

Predsednik Asocijacije veterana antiterorističke jedinice "Alfa" Sergej Gončarov upozorava da se ukrajinski teroristi mogu kamuflirati među velikim brojem izbeglica iz istočne Ukrajine. U Rusiji se nalazi do šest miliona izbeglica iz istočne Ukrajine. Od njih je oko milion već dobilo rusko državljanstvo i dokumenta.
Istovremeno, na ukrajinskom istočnom frontu najžešće borbe se vode u zapadnom Donbasu. Osnivač "Vagnera", privatne ruske vojne kompanije, Jevgenij Prigožin, izjavio je da je Artjomovsk opkoljen i iz njega se može izaći šumskim stazama, ili preko njiva.

 - Ranije je protiv nas ratovala profesionalna ukrajinska armija, a sada sve više vidimo staraca i dece - kaže Prigožin, sugerišući ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom da ti vojnici, deca i starci, mogu slobodno da napuste Artjomovsk.
Juče su se pojavile vesti da se jedan broj ukrajinskih vojnika povlači iz Artjomovska. Ali, ima i informacija da u Artjomovsku kopaju nove rovove da brane grad, što je potvrdio Vladimir Nazarenko, zamenik komandanta Nacionalne garde Ukrajine. Povlačenje ukrajinskim snagama iz Artjomovska je otežano, jer je srušen most preko kog se izlazilo u centralnu Ukrajinu.

Godinu dana posle početka ratne operacije u Ukrajini, uprkos tome što ukrajinska vojska gubi sve više teritorije, 95 odsto građana te zemlje koji žive na teritoriji pod kontrolom vlasti u Kijevu veruje u pobedu u ratu protiv Rusije, pokazalo je istraživanje sociološke kompanije "Rejting". 

Pogledajte više