O ORUŽJU I KINI - U ČETIRI OKA: Šolc kod Bajdena u radnoj poseti

I. Stanojević 03. 03. 2023. u 20:25

AMERIČKI predsednik Džozef Bajden i nemački kancelar Olaf Šolc juče su u Beloj kući, kako su formulisali zapadni mediji, "čitav sat vodili poverljiv razgovor o ratu u Ukrajini, usred rasta zabrinutosti da bi Kina mogla da isporuči Rusiji oružje". Ni Vašington ni Berlin nisu saopštili da su videli dokaze da Peking šalje oružje Moskvi, ali američki zvaničnici su rekli da "se pomno prati situacija".

Foto AP

Nemačka sugeriše i da bi Kina mogla da igra ulogu i u mirovnim pregovorima za Ukrajinu, ali Šolc dolazi u posetu Vašingtonu usred najave SAD o mogućnosti uvođenja sankcija Kini, ukoliko Peking pruži pomoć u oružju Rusiji, navela su četiri američka zvaničnika, koji su hteli da ostanu anonimni. Zato je glavna tema radne Šolcove posete hitna isporuka oružja iz zapadnih zemalja ukrajinskim snagama koje se spremaju za novu ofanzivu protiv ruskih snaga, rekli su zvaničnici.

Vašington je, zbog toga, upravo na dan dolaska gosta iz Berlina, planirao da najavi novi paket vojne pomoći Kijevu, u vrednosti od oko 400 miliona dolara, koji obuhvata uglavnom municiju. Neki izvori su, međutim, naveli da novi paket američke pomoći Ukrajini sadrži više raketa GMLRS za HIMARS lansere, municiju za borbena vozila "bredli", kao i lansirne mostove oklopnih vozila. Oprema će se finansirati iz predsedničkih sredstava ili će biti isporučena iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa kao odgovor na hitan slučaj.

Šolcovo prvo putovanje u Vašington posle početka rata u Ukrajini dolazi nekoliko dana pošto je Bajdenov savetnik za bezbednost Džejk Saliven rekao za Ej-Bi-Si da je predsednik SAD prekršio savet američke vojske i pristao da pošalje "abrams" tenkove Kijevu jer je, kako je naveo, Šolc to postavio kao preduslov za slanje nemačkih "leoparda". Berlin je, međutim, saopštio da je ta odluka bila sporazumna.

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je, istovremeno, da želi Finsku i Švedsku u NATO, te je više fokusiran na pridruživanje obe zemlje, a ne na to da to učine istovremeno.

BLINKEN SA ZELENSKIM

DRŽAVNI sekretar SAD Entoni Blinken razgovarao je telefonom sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom. Bilo je reči o nedavnom kratkom razgovoru sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom na marginama sastanka ministara inostranih poslova G20 u Nju Delhiju, u Indiji, navedeno je u saopštenju.

Pogledajte više