PRODAVALI RUSIMA AVIONIKU, ZAVRŠILI U ZATVORU: Hapšenje zbog ilegalnog izvoza, imali "razrađenu" šemu

Novosti online

03. 03. 2023. u 18:31

AMERIČKE vlasti saopštile su u četvrtak da su uhapsile dvojicu muškaraca optuženih za dugogodišnji ilegalni izvoz tehnologije u Rusiju, zaobilazeći zakone o izvozu nametnutim nakon početka rata u Ukrajini.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija/Jutjub/Found And Explained

Oni su osumnjičeni da su snabdevali zapadnom avionskom opremom ruske kompanije i popravljali opremu koja se koristi u avionima ruske proizvodnje, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD.

Od 2020. godine, ovaj dvojac je bio u zaveri da izbegne zakone o izvozu prikrivanjem i lažnim predstavljanjem krajnjih korisnika, vrednosti i odredišta njihovog izvoza i pretovarom artikala u treće zemlje, navodi se u saopštenju.

U jednom slučaju su prikrili pravog korisnika i odredište izdavanjem lažne fakture, navodeći Nemačku kao krajnju destinaciju. U drugim slučajevima, avionika je slata preko Jermenije i Kipra u Rusiju bez dobijanja potrebnih dozvola.

Optužbe se odnose na zaveru, izvoz kontrolisane robe bez dozvole, falsifikovanje i nepopunjavanje elektronskih informacija o izvozu i krijumčarenje robe suprotno američkom zakonu.

Ako budu osuđeni, preti im kazna između pet i 20 godina zatvora po svakoj tački.

BONUS VIDEO: OVAKO RUSI NAVODE DRONOVE KAMIKAZE NA NEPRIJATELjSKE POLOŽAJE - Novi snimak MO Rusije iz borbe

Pogledajte više