BLIC UBEĐIVANJE ŠOLCA I BAJDENA: SAD traže od saveznika pritisak na Kinu, ekonomskog partnera Berlina

I. Stanojević 03. 03. 2023. u 13:00

UOČI današnje blic-posete Vašingtonu, kraće od 24 sata, nemački kancelar Olaf Šolc obratio se svojoj naciji u Bundestagu, apelujući na Kinu da ne šalje oružje Rusiji za rat u Ukrajini i pritisne Moskvu da povuče svoje snage.

Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA

Otvaranje "kineskog pitanja", u ukrajinskom kontekstu, svojevrsni je signal da je pred Šolcom težak zadatak da ubedi sagovornika s onu stranu Atlantika, Džozefa Bajdena, da je Nemačka zaista na prekretnici, posebno imajući u vidu sve glasnija američka razmišljanja da se uvedu sankcije Pekingu.

Berlin, međutim, ima veliki ekononomski interes spram Kine posle uvođenja embarga Rusiji, što je rezultovalo ogromnim manjkom energenata, skokom inflacije i nezadrživim padom standarda u najjačoj evropskoj privredi. Poslušnost prema Vašingtonu Berlin već papreno plaća, a ceh bi, promenom stava i prema Kini, mogao da poraste geometrijskom progresijom.

Obe američke partije, demokrate i republikanci, označili su Kinu kao glavnog konkurenta i ekonomskog rivala, pa SAD žele svoje saveznike da okupe u novi, jak front protiv Pekinga. Konsultacije, koje su još u preliminarnoj fazi, imaju za cilj da prikupe podršku više država, posebno onih u Grupi sedam (G7) najbogatijih, da bi se koordinisala podrška za sankcije.

Američki ekspert u Nemačkom institutu za međunarodne i bezbednosne poslove Marko Overhaus u izjavi za "Dojče vele" očekuje da će ubeđivanje u promenu berlinske spoljne politike ići teško i da "postoji mnogo toga što treba objasniti".

- Postavlja se pitanje kakva je volja u Nemačkoj i Evrope da uvedu sankcije Kini u situaciji kad američka vlada danima upozorava da bi Kina mogla u Rusiju da isporuči oružje - veli Overhaus. - Vlada u Berlinu je uzdržanija, jer do sada nije videla dokaze da je Kina zaista prešla crvenu liniju u isporukama oružja.

Zato je juče, Šolc sa govornice Bundestaga poslao poruku Kini, rekavši da je "razočaravajuće što se Peking uzdržao od osude ruskog napada na Ukrajinu", ali je pozdravio pozive Kine za nuklearnu deeskalaciju. Nemački kancelar je zaključio da se s pravom može očekivati da će Kina razgovarati o svojim idejama sa glavnim zainteresovanim stranama, sa Ukrajinom i njenim predsednikom, Vladimirom Zelenskim.

AMERIČKE SUBVENCIJE

POSEBNO važna tema za Berlin su američke subvencije. Peter Adrijan, šef Industrijske i privredne komore Nemačke smatra da bi "Nemačka vlada u razgovorima trebalo odlučno da zahteva fer uslove za konkurenciju". Dodaje da "cilj mora biti isključivanje moguće diskriminacije nemačkih kompanija kroz one delove paketa subvencija koji su u suprotnosti s pravilima Svetske trgovinske organizacije". Džozef Bajden je to doduše obećao, ali primena pravila na američkoj strani krije i zamke, upozorava Adrijan.

Pogledajte više