"BILI SMO PRISILJENI" Moskva se pravda - Situacija je postala gora kada su se umešale SAD

Novosti onlajn

02. 03. 2023. u 15:41

VISOKI ruski zvaničnik izjavio danas da je Moskva bila prisiljena da suspenduje učešće u sporazumu Novi START o kontroli nuklearnog naoružanja.

Foto Tanjug/AP

Na Konferenciji UN o razoružanju u Ženevi zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da su SAD i njihovi zapadni saveznici hteli strateški poraz Rusije u Ukrajini, optuživši ih za podgrevanje sukoba u toj zemlji.

- Situacija se dodatno pogoršala nakon američkih pokušaja 'ispitivanja' bezbednosnih ruskih strateških postrojenja, koja su kao takva ustanovljena po Novom START-u, pomaganjem kijevskom režimu u sprovođenju oružanih napada protiv njih - istakao je Rjabkov.

Protestujući protiv Rjabkovljeve prisutnosti na događaju u Ženevi, stalni predstavnici SAD, Francuske i drugih zapadnih zemalja pri UN stajali su ispred konferencijske dvorane sa ukrajinskim zastavama i natpisima #standwithukrajine.

Rjabkov, koji je prethodno rekao da su dve zemlje nastavile da razgovaraju o pitanjima oko sporazuma putem "zatvorenih kanala", izjavio je danas da će Rusija nastaviti da poštuje ograničenja strateškog ofanzivnog naoružanja utvrđena paktom.

Novi START, koji je trebalo da važi do 2026, omogućavao je potpisnicima da fizički “provire” u nuklearni arsenal jedni drugima, iako su tenzije zbog rata u Ukrajini zaustavile inspekcije.

BONUS VIDEO: OVAKO RUSI NAVODE DRONOVE KAMIKAZE NA NEPRIJATELjSKE POLOŽAJE - Novi snimak MO Rusije iz borbe

(Indeks.hr)

Pogledajte više