ŠTA JE LUKAŠENKO PORUČIO SI ĐINPINGU? Važna izjava o ratu u Ukrajini

Novosti online

01. 03. 2023. u 15:36

BELERUSKI predsednik Aleksandar Lukašenko, koji trenutno boravi u poseti Kini, rekao je da u potpunosti podržava plan Kine za rešavanje sukoba u Ukrajini, koji je predstavljen prošle nedelje.

Foto: Profimedia/Ilustracija/Vikipedija

- Belorusija aktivno vodi kampanju za mirovne predloge i u potpunosti podržava vašu inicijativu za međunarodnu bezbednost - citirala je Lukašenka njegova pres služba.

Peking je u petak, na prvu godišnjicu rata, objavio dokument od 12 tačaka kojim poziva Moskvu i Kijev na mirovne pregovore. Moskva i Kijev su oprezno reagovali na kineski predlog.

Zapadne zemlje su kritikovale Kinu što nije osudila Rusiju.

- Današnji sastanak se odvija u veoma teškom periodu koji zahteva nove i neobične pristupe i odgovorne političke odluke. Njihov cilj, pre svega, mora da bude izbegavanje globalnog sukoba koji ne bi imao pobednika - rekao je Lukašenko.

On je takođe pohvalio veze svoje zemlje sa Pekingom.

Na sastanku sa kineskim premijerom Li Kećijangom ranije u sredu, Lukašenko je rekao da Peking i Minsk "nemaju zatvorene teme za saradnju".

- Sarađujemo u svim oblastima - rekao je Lukašenko.

- Uvereni smo da će odnosi između Belorusije i Kine nastaviti da napreduju, nadovezujući se na prijateljstvo između dve zemlje - rekao je Li.

Beloruski lider je stav Kine o ukrajinskoj krizi nazvao "svedočenjem njene miroljubive spoljne politike i novim i originalnim korakom koji će imati dalekosežan uticaj u celom svetu", prenosi kineska državna novinska agencija Sinhua.

BONUS VIDEO: OVAKO RUSI NAVODE DRONOVE KAMIKAZE NA NEPRIJATELjSKE POLOŽAJE - Novi snimak MO Rusije iz borbe

Pogledajte više