"DECENIJAMA UNAZAD SAD NE OBJAŠNJAVA NIKOME NIŠTA": Dodik poručio - Uništenje "Severnog toka" je terorizam

Srna

28. 02. 2023. u 15:30

PREDSEDNIK Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je teroristički čin uništenje "Severnog toka" i "Severnog toka dva" koji su jedni od najvećih infrastrukturnih i investicionih projekata Evrope i Rusije.

Foto D. Stojaković

- Reč je o terorizmu, a godinama i decenijama unazad SAD ne objašnjavaju nikome ništa. Ovdje nije reč o maloj Republici Srpskoj, nego o jednom od najvećih infrasturukturnih projekata Evrope i Rusije - rekao je Dodik novinarima pre početka tribine pod nazivom "Srpska se brani i u Srbiji".

On je istakao da o svemu Evropljani ćute iz njima poznatih razloga, ali da je reč o investiciji koja je vlasništvo Rusije.

- Kako bi reagovali iz SAD kada bi se ovako nešto desilo. Verovatno se ne bi smirili dok ne naplate svoje. Verujem da će tako biti i ovde i samo takav red bi imao smisla - dodao je Dodik.

Prema njegovim rečima, ako jedan od ozbiljnih analitičara iz SAD kaže da postoje podaci da je ovo urađeno prema naređenju predsednika SAD, onda se mora videti kako iskomunicirati navedeni problem.

Dodik je naglasio da je sve urađeno da bi se Evropi poručilo da ne može da dobije gas iz Rusije nego iz SAD koji je mnogo skuplji, čime bi bilo poremećeno tržište.

- Uveren sam da Rusija neće odustati od istrage koja se na ovo odnosi. Saglasan sam sa izjavama ministra inostranih poslova i predsednika Mađarske, koja je u nezavidnoj poziciji u okviru EU, koja sledi politiku SAD. Verovatno je EU primorana da prati ovako nešto - rekao je Dodik.

On je ocenio da se Nemačka ponaša prepotentno na Balkanu.

- Mi ćemo raditi ono što treba, bez obzira što misle da smo mali i nedostojni. Bahatost koja dolazi od nemačke politike je degutantna tako da je teško poštivati njenu ulogu u političkom smislu na ovim prostorima jer je ponižavajuća za Srbe i srpske države. Pogotovo je usmerena prema Republici Srpskoj, što je nedopustivo, a ako bude ovako sve nemačke programe ćemo otkazati u Srpskoj, jer ima drugih mogućnosti - poručio je Dodik.

BONUS VIDEO: SPREMNI ZA SETVU, PARE STOČARIMA DO KRAJA MARTA: Gost Novosti, ministarka Jelena Tanasković

Pogledajte više