SA BANANAMA SPAKOVAN ZA BELGIJU: Policija zaplenila više od 8 tona kokaina

Srna

27. 02. 2023. u 20:12

POLICIJA u Ekvadoru pronašla je skoro 8,8 tona kokaina u pošiljci banana čija je destinacija bila Belgija, a procenjena ulična vrednost je oko 330 miliona dolara, rekao je komandir policije Fausto Salinas.

Foto: Printskrin/Jutjujb/Al Jazeera English

Ekvador je postao jedna od glavnih tranzitnih zemalja za kokain proizveden u susednom Peruu i Kolumbiji.

Prošle godine je više od 200 tona droge zaplenjeno u toj državi na Andima, od čega veći deo u luci Gvajakil.

S obzirom da je Ekvador najveći svetski izvoznik banana, šverceri često pokušavaju da sakriju svoje ilegalne pošiljke među voćem koje se šalje iz Gvajakila na odredišta širom sveta.

Belgija je postala zemlja u kojoj su poslednjih godina zaplenjene najveće količine kokaina unutar EU, a luka Antverpen je glavna ulazna tačka za ilegalnu drogu.

Direktor Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti od droga Aleksis Gozdil rekao je ranije ovog meseca da "sve veći priliv kokaina sada preti celoj EU".

- Duboko sam zabrinut što rastuće tržište kokaina u EU dovodi do porasta nasilja i korupcije u javnim institucijama i upravi - upozorio je Gozdil, prenio je Bi-Bi-Si.

U Ekvadoru je nasilje povezano sa krijumčarenjem droge naglo poraslo pošto su se moćni meksički karteli infiltrirali u lokalne bande da bi stekli kontrolu nad unosnim poslom.

Zatvori su prepuni, a u borbama rivalskih bandi iza rešetaka nastradale su desetine ljudi.

BONUS VIDEO: VATRA SA "ADMIRALA GORŠKOVA": Ruska fregata ispaljuje projektile tokom vežbi u Indijskom okeanu

Pogledajte više