KAZNA JE NEIZBEŽNA: Zaharova najavila novi potez Rusije

Novosti onlajn

27. 02. 2023. u 19:18

RUSIJA će odgovoriti na sankcije Sjedinjenih Američkih Država i Kanade i koriste iskustvo Zapada, navodi se u komentaru portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove.

Foto: Jutjub/Ruptly/Depositphotos

- Mi pripremamo odgovor, kreativno primenjujući akumulirano iskustvo za fokusiraniji uticaj na Vašington i Otavu koja mu ugađa. U uslovima kada Zapad, na čelu sa SAD, deluje krajnje agresivno, ne stideći se sredstava koje primenjuje. Ruske kontra-sankcije će se i dalje uvoditi na osnovu principa strogog reciprociteta i neizbežne kazne - podvukla je ona.

Prema njenim rečima, zapadne sankcije su usmerene na podrivanje industrijskog i finansijskog potencijala Rusije, kao i isključivanje zemlje iz svetskih ekonomskih veza.

- Ti pokušaji se poklapaju sa godišnjicom početka specijalne vojne operacije i oni su neperspektivni i nepromišljeni kao i čarolije na Zapadu o „strateškom porazu Moskve“ - navela je Zaharova.

Ona je podvukla da kanadski premijer Džastin Trudo nije hteo da stavi na sankcioni spisak zvezdu sovjetskog hokeja Vladislava Tretjakova, kao i sovjetske kosmonaute Valentinu Tereškovu i Svetlanu Savicku.

SAD su prošle nedelje uvele nove sankcije protiv više od 100 fizičkih lica i kompanija iz Rusije, a Kanada je uvela sankcije protiv 129 fizičkih lica i 63 organizacije.

Nakon početka specijalne ruske operacije Zapad je pojačao sankcioni pritisak na Moskvu. Broj sankcija je nekoliko desetina hiljada, iako SAD i Evropa priznaju da negativan uticaj nije bio toliko značajan.

Kako je ranije naveo ruski predsednik Vladimir Putin politika obuzdavanja i slabljenja Rusije je dugoročna strategija Zapada, a njen osnovni cilj je pogoršanje života miliona ljudi. On je dodao da Moskva mirno prolazi kroz taj stalni pritisak, a inicijatori sankcija kažnjavaju sami sebe.

BONUS VIDEO: VATRA SA "ADMIRALA GORŠKOVA" - Ruska fregata ispaljuje projektile tokom vežbi u Indijskom okeanu

(Sputnjik)

Pogledajte više