NIJEDAN LOVAC ZA 30 GODINA: Ukrajina sada od drugih traži borbene avione jer nije kupovala na vreme

Novosti onlajn

27. 02. 2023. u 17:03

SVA borbena avijacija, kojom raspolaže Ratno vazduhoplovstvo Ukrajine ostala je iz Sovjetskog Saveza, nijedna letelica nije kupljena za vojsku tokom perioda nezavisnosti, rekao je Jurij Ignat, zvanični predstavnik komande Vazduhoplovstva Oružane snage Ukrajine.

Foto: EPA

- Nažalost, od 1991. godine nismo dobili nijedan avion, čak ni od "Antonova", da budem iskren… U stvari, najmlađa letelica u Ratnom vazduhoplovstvu je Su-27 iz 1991. godine, koji ima isto godina koliko i ukrajinska nezavisnost. Objašnjavam ovaj problem stranim novinarima koji pitaju zašto su nam potrebni F-16 ili drugi avioni. Ja im kažem: zato što su naši avioni duplo stariji od pilota i tako dalje - rekao je on televiziji „Rada“.

Američki predsednik Džozef Bajden rekao je 25. februara da Ukrajini trenutno nisu potrebni lovci F-16 i za sada isključuje njihovu isporuku Kijevu. Kasnije je Džejk Saliven, pomoćnik američkog lidera za nacionalnu bezbednost, rekao da će se kasnije razmotriti mogućnost isporuka Ukrajini lovcima F-16.

Kijev je poslednjih nedelja pokušavao da nabavi zalihe borbenih aviona iz zapadnih zemalja, ali ni SAD ni njihovi saveznici još nisu dali konkretna obećanja u vezi sa tim.

BONUS VIDEO: PRVI "LEOPARD" TENKOVI STIŽU U UKRAJINU - Transport sa aerodroma u Kanadi

(Sputnjik)

Pogledajte više