"NEMAM POZITIVNO NI NEGATIVNO MIŠLJENJE": Kakva sudbina očekuje Severnu Irsku?

Srna

27. 02. 2023. u 15:47

LIDER severnoirske Demokratsko unionističke partije /DUP/ Džefri Donaldson rekao je danas da je njegovoj stranci potrebno vreme da pregleda bilo kakav dogovor o trgovinskim regulativama.

FOTO: AP/Tanjug

- Nemam pozitivno ni negativno mišljenje. Potrebno nam je vreme da pregledamo bilo kakav dogovor, šta je dostupno i da li će poklapati sa naših sedam proba - naglasio je Donaldson, čije je komentare preneo Bi-Bi-Si.

Britanski premijer Riši Sunak sastaje se danas u Londonu sa predsednikom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, nakon čega bi trebalo da objavi novi Sporazum o trgovinskim regulativama za Severnu Irsku, ukoliko bude postignut dogovor.

Novim sporazumom pokušavaju se rešiti tenzije nastale ranijim dogovorom postignutim nakon Bregzita 2020. godine za trgovinu sa Severnom Irskom i njenom otvorenom granicom sa članicom EU Irskom.

Međutim, uspeh bilo kakvog dogovora zavisiće od toga da li će DUP okončati bojkot sporazuma o raspodeli vlasti, prenosi Rojters.

Raspodela vlasti je centralni deo mirovnog sporazuma iz 1998. godine kojim je okončano nasilje koje je trajalo gotovo tri decenije.

Severna Irska je bez funkcionalnih vlasti od prošle godine, kada je DUP odbila da uđe u koaliciju u Severnoj Irskoj nakon izbora održanih u maju na kojima je prvi put najviše glasova osvojio rivalski Šin Fejn. Podrška DUP je veoma važna za uspjeh bilo kakvog dogovora.

BONUS VIDEO: NATO NIGDE NIJE DONEO MIR: Protestanti u Briselu zahtevaju da se okonča rat u Ukrajini

Pogledajte više