PUTIN POSLAO JASNU PORUKU ZAPADU: Ne mogu da zamislim da američki vojnici kontrolišu nuklearne objekte Rusije

Novosti online 26. 02. 2023. u 15:56

RUSIJA je primorana da se vrati razmatranju pitanja o nuklearnom potencijalu Velike Britanije i Francuske, jer je NATO pokazao da prestavlja vojni, a ne politički blok, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin.

Foto: EPA/Profimedia/ilustracija

- Mi smo u svoje vreme išli na to da ih 'stavimo u zagrade', imajući u vidu i smanjivanje tenzija, i to da je NATO proglasio sebe gotovo demilitarizovanom organizacijom, govorili su da su oni pre politička organizacija nego vojni blok. A kako nije vojni blok? Vidimo šta se događa. Zbog toga smo prosto primorani da se vratimo razmatranju te teme kao centralne - rekao je Putin u emisiji Pavla Zarubina „Moskva. Kremlj. Putin“ na televizijskom kanalu „Rusija 1“.

Ruski predsednik je naglasio da se Rusija ne protivi učešću zemalja NATO-a u diskusiji o Sporazumu o straštekom ofanzivnom naoružanju, iako one formalno nisu učesnice tog dokumenta.

- NATO je izdao saopštenje u vezi s tim i istovremeno se prijavio za nekakvu diskusiju o tom pitanju. Ako je tako, onda, izvolite, mi se ne protivimo, neka učestvuju u toj diskusiji - rekao je Putin.

On je istakao da ne može da zamisli da američki vojnici kontrolišu nuklearne objekte Rusije dok, istovremeno, podržavaju kijevski režim.

- Pored svega ostalog, kada rade to što rade danas u Ukrajini, ja prosto ne mogu da zamislim da američki vojnici šetaju po našim nuklearnim objektima. To je prosto smešno - naglasio je Putin.

Ruski predsednik je, u vezi s odlukom Rusije da suspenduje svoje učešće u Sporazumu o strateškom ofanzivnom naoružanju sa SAD, naglasio da je Rusija dužna da štiti svoju bezbednost i stratešku stabilnost.

- Njihova je stvar šta će da razumeju, a šta neće, mi ne možemo u njihovu glavu da uđemo. Mi shvatamo ono što mi moramo da radimo. A moramo da čuvamo svoju zemlju, da zaštitimo bezbednost, stratešku stabilnost - naglasio je Putin.

(Sputnjik)

Pogledajte više