PRITISAK NA INDIJU: Šolc traži od Modija da im se Indija pridruži protiv Rusije, evo kakav je odgovor dobio

Tanjug 25. 02. 2023. u 19:57

NEMAČKI kancelar Olaf Šolc zatražio je danas od indijskog premijera Narendre Modija da Indija podrži, ili bar da ne blokira napore Zapada da izoluje Rusiju.

Putin i Modi, Foto AP

Nakon razgovora sa indijskim premijerom Šolc je naglasio da su zbog rata u Ukrajini zemlje u razvoju negativno pogođene nestašicom energije i hrane, izrazivši nadu da će Indija pomoći da se osiguraju kritične zalihe hrane za ugrožene zemlje Azije, Afrike i Amerike, preneo je AP.

Modi nije odstupio od svog opreznog pristupa, rekavši da Indija želi da se sukob okonča dijalogom i diplomatijom.

- Indija je spremna da pruži svoj doprinos svakoj mirovnoj inicijativi - dodao je premijer Modi, ali se uzdržao od bilo kakvih otvorenih kritika na račun Rusije s obzirom da je Moskva glavni dobavljač oružja, nafte i drugih prozvoda za Indiju.

Šolc je rekao da je ratom Rusije protiv Ukrajine "prekršen fundamentalni princip za koji se svi zalažu - da se granice ne menjaju primenom nasilja".

Nešto kasnije, u razgovoru sa nemačkim novinarima, nemački kancelar je rekao da su on i Modi razgovarali o ratu u Ukrajini "veoma opširno i veoma intenzivno", ali je odbio da precizira o čemu je bilo reči navodeći poverljivu prirodu razgovora.

Pogledajte više