"PROBIJENO JE DNO, A ISPOD SE NALAZIO ČITAV PONOR" Nebenzja u Ujedinjenim nacijama - "Odnosi Rusije i EU zapravo više ne postoje"

Novosti online 23. 02. 2023. u 22:55

ODNOSI Rusije i Evropske unije zapravo više ne postoje, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.

Vasilij Nebenzja, Foto AP

Ambasador je podsetio da je u junu prošle godine naporima Brisela u odnosima EU i Rusije „probijeno dno“.

- Kako se ispostavilo, ispod tog dna nalazio se čitav ponor u koji su nastavili da padaju ne samo naši odnosi, koji praktično ne postoje, nego i sama jedinstvena Evropa - rekao je Nebenzja.

Prema njegovim rečima, Moskva vidi da se u evropskim prestonicama i institucijama održavaju događaji na temu kako najbolje raskomadati i uništiti Rusiju.

- Mi smo, naravno, naslućivali da postoji rusofobija koja miruje u dubinama Evrope, ali, iskreno, nismo zamišljali njenu dubinu i razmere. Ona se ne ograničava na manijakalnu težnju da se Rusija pobedi na bojnom polju rukama Ukrajinaca. Ona ide mnogo dalje, da ugodi najprimitivnijim, pećinskim rusofobima iz redova Poljaka i državljana baltičkih zemalja. Gledamo dešavanja u evropskim prestonicama i unutar zidova evropskih institucija kako bolje rasparčati i uništiti našu zemlju - objasnio je ruski diplomata.

Kako je naveo, izjave EU o dobrosusedstvu i partnerstvu sa Rusijom nisu bile ništa drugo do način da se rukama Kijeva prikriju pripreme za konfrontaciju sa Moskvom.

- Danas vrlo dobro shvatamo da su sve ove basne o dobrosusedstvu, partnerstvu i zajedničkim prostorima bile samo dimna zavesa za pripremu konfrontacije sa Rusijom rukama naših zajedničkih suseda - konstatovao je on.

Prema njegovim rečima, Evropska unija i ostatak Zapada približavaju svet samoubilačkom sukobu povećavanjem isporuka oružja Kijevu.

- Svet se danas nalazi na ivici samoubilačkog sukoba, prema kojem EU zajedno sa ostatkom Zapada ide velikim koracima, povećavajući isporuke oružja kijevskom režimu - istakao je Nebenzja.

Ruski diplomata je ocenio i da su kijevske vlasti jednostavno izgubile glavu zbog nove „uloge kmeta“ u odnosima sa Zapadom.

- Kao najpopustljivija pokazala se Gruzija, a zatim i Ukrajina, izabrane za ulogu piona u geopolitičkoj konfrontaciji sa našom zemljom. I ako je Tbilisi bio dovoljno pametan da se na vreme zaustavi i pokuša da umanji štetu, kijevski Majdan, ispunjen preporođenim ukrajinskim nacionalizmom, pomešanim sa neonacizmom, od svoje nove uloge kmeta prosto je izgubio glavu.

(Sputnjik)

Pogledajte više